
Danışma Komitesi
Danışma Komiteleri, Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankalarının faaliyetlerinin faizsiz finans ilke ve standartlarına uygunluğunu sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Yasal dayanağı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan, 14.09.2019 tarihli ve 30888 sayılı Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğdir. Danışma komiteleri, Merkezi Danışma Kurulu’nun belirlediği ilke ve standartlar doğrultusunda faaliyet gösterir.
Komite; bankanın yönetim kurulundan bağımsız kurulur ancak üyeleri, bankanın yönetim kurulu tarafından seçilir. Üyelerinin ataması, katılım bankalarının yıllık genel kurul toplantılarında gerçekleşir. Katılım Bankaları; komitenin görevlerini ifa ederken yeteri kadar etkin olmasını sağlamak amacıyla, gerekli sayıda personel istihdam ederek bir sekretarya oluşturur. Danışma komitesi sekretaryası aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
- Komite üyelerine, toplantı programını ve zamanını bildirmek,
- Gerekli bilgi ve belgeleri komite üyeleriyle paylaşmak,
- Toplantı tutanaklarının hazırlamak ve bu tutanakların üyeler tarafından imzalanmasını sağlamak,
- Faizsiz bankacılık uyum birimi veya ilgili personele, toplantıda alınan kararları iletmek,
- İç veya dış kaynaklardan gelen faizsiz bankacılığa dair sorular için komite görüşü alarak, bu görüşleri ilgili birimlere iletmek.
Danışma Komitesi Üyeleri ile Çalışma Usul ve Esasları
Danışma Komitesi, yönetim kurulu tarafından seçilen en az üç üyeden oluşur. Komite üyelerinden en az ikisi Türkiye'de ikamet etmelidir. Seçilen üyeler, ilk genel kurulda oylamaya sunulur. Üyelerin görev süresi üç yıldır ancak istifa, engellilik, hastalık, ölüm, görev süresinin sona ermesi veya yönetim kurulunun en az üçte ikisinin azil yönünde oy kullanması hâlinde üyelik sona erer. Görev süresi sona eren üyeler, yeniden seçilebilirler. Komite üyeleri, kendi aralarında bir başkan ve başkanın yokluğunda onun görevlerini yerine getirebilecek bir başkan vekili seçer.
Üyelerin en az üçte ikisinin, ilahiyat veya dengi bir alandan lisans eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir. Bu şartı taşımayan üyelerin, faizsiz finans alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olmaları ve bu alanda en az 3 yıl deneyime sahip olmaları gerekmektedir. Genel Kurul’un gerekli görmesi halinde tüm üyelerde bu şartlar aranabilir. Kanunen ise komite üyesi olunabilmesi için, 5411 sayılı kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen şartları taşıyan kişiler, iki bankadan fazla olmamak kaydıyla danışma komitelerinde görev alabilir.
Danışma Komitesi, başkanın çağrısı dışında ayda en az iki kez toplanır. Toplantılar fiziksel veya elektronik ortamda yapılabilir. Toplantı zamanı ve gündemi, başkan tarafından belirlenerek en az üç gün önceden üyelere bildirilir. En az iki üyenin teklifiyle gündeme madde eklenebilir. Gündeme bağlı olarak, bankanın ilgili uzmanları toplantıya dâhil edilebilir.
Toplantının geçerli sayılabilmesi için üye tam sayısının en az üçte ikisinin katılımı gereklidir. Ancak karar alınabilmesi için salt çoğunluk şartı aranır. Kararlar üyeler tarafından imzalandıktan sonra, karşı çıkan üyeler gerekçelerini karar tarihinden itibaren 15 gün içinde iletmelidir. Karar tutanaklarını imzalamayan veya gerekçesini ilgili süre içinde bildirmeyen üyeler, mazeretsiz olarak toplantıya katılmamış sayılır. Komite kararlarının, ilgili kişi ve birimlere iletilmesi ve gerekli aksiyonların alınması hususunda takibi sağlanır. Ancak Danışma Komitesi, yargı sürecindeki konuları değerlendirmez.