2020 FAALİYET RAPORU
Ziraat Katılım’ın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

“Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi ile 2015 yılında faaliyet geçen Ziraat Katılım, katılım bankacılığının sektörden aldığı payın yükseltilmesi stratejisi çerçevesinde; müşterilerini odağına alarak, müşterileri için değer yaratma, müşterilerinin verimli ve sürdürülebilir büyümesini sağlama amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir.

2020 yılında Ziraat Katılım Bankası’nın toplam aktifleri %65 oranında artış göstererek 60,2 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmıştır. Toplam aktifler içerisinde krediler %70 ile en yüksek paya sahiptir. Sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik hedefi ile faaliyetlerini devam ettiren Ziraat Katılım Bankası’nda nakdi krediler bir önceki yıla göre %46 oranında artış sağlayarak 42,2 milyar TL’lik bir büyüklüğe, gayrinakdi krediler ise bir önceki yıla göre %41 oranında artış sağlayarak 16 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmıştır. Banka’nın özkaynakları ise %18 oranında artışla 3,7 milyar TL’lik bir büyüklüğe yükselmiştir.

Bilanço pasifinin %77’sini toplanan fonların oluşturduğu Ziraat Katılım, pasif ve toplanan fonlar yönetiminde kaynak maliyetlerini azaltarak kârlılığını artırmaya odaklanmış ve 2020 yılında elde edilen yüksek kârlılığa bu şekilde de katkı sağlamıştır. Toplanan fonlar, 2020 yılsonunda; 2019 yılsonuna göre %82 oranında artarak 46,4 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Toplanan fonların bilanço içindeki payı %77 seviyesinde olup %26’sı Özel Cari Hesap, %74’ü Katılma hesabından oluşmaktadır.

Ziraat Katılım; dengeli büyüme, sürdürebilir bir finansal performans ve kârlılık ilkesi çerçevesinde 2020 yılını 639 milyon TL kâr ile tamamlamıştır. Banka’nın en önemli gelir kalemini 4,2 milyar TL ile kâr payı gelirleri oluşturmaktadır. Kâr payı gelirlerinin dağılımına bakıldığında, kredilerden alınan kâr payının en büyük kalem olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, Aktif Kârlılığı %1,3, Özkaynak kârlılığı ise %18,5 olmuştur.

Banka, 2020 yılında güçlü sermaye yapısı, yüksek likidite düzeyi ve fonlama kabiliyetini korumuştur. 2020 yılı itibariyle sermaye yeterlilik oranı 14,8 olarak gerçekleştirmiştir.