2020 FAALİYET RAPORU
İnsan Kaynakları

ZİRAAT KATILIM, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMENİN VE ETKİN PERFORMANSIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE EN BÜYÜK PAY SAHİBİNİN İNSAN KAYNAĞI OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEDİR.

Ziraat Katılım; insan kaynakları alanında mümkün olan en çağdaş uygulamaları hayata geçirmeye, yeni istihdam yaratmaya ve insan kaynağının eğitim ve gelişimini desteklemeye odaklıdır.

Banka, sürdürülebilir gelişme ve büyüme hedefleri doğrultusunda 2020 yıl sonu itibarıyla 1.261 çalışanı, 104 yurt içi ve 1 yurt dışı şubesi ile müşterilerine 2 ülke ve 46 farklı ilde etkin hizmet vermeye devam etmiştir.

Banka, modern insan kaynakları uygulamaları kullanarak 2020 yılı içerisinde 177 kişinin işe alımını gerçekleştirmiş, istihdama destek vermeyi sürdürmüştür.

Ziraat Katılım, şubeleşme çalışmaları ile faizsiz finans sistemini ülkemiz sınırları içerisinde yayma ve geliştirme faaliyetlerinin yanında ülke dışında da şube açarak ülkemizi temsil etmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılı içerisinde yurt içinde 11, yurt dışında ise 1 yeni şube faaliyete başlamıştır.

Kadrosunda bulunan personele eşit fırsatlar sunmayı ilke edinen Ziraat Katılım, geleceğin yöneticilerini kurum içi insan kaynaklarından yetiştirmeye öncelik tanımaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında da Yönetici Aday Programı’nı başarıyla tamamlayan personel, Banka ihtiyaçları doğrultusunda yönetici görevine terfi ettirilmiştir.

Kurum içi performans yönetimi sistemi etkin şekilde kullanılarak görev pozisyon terfileri 2020 yılında da aktif olarak sürdürülmüştür.

Ziraat Katılım, çalışanlarının kariyer yolunda adil bir şekilde ilerlemesi amacıyla her yıl unvanda yükselme sınavını gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda Banka, 2020 yılında Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğini devam ettirerek unvanda yükselme sınavını online şekilde gerçekleştirmiş ve başarılı olan personel bir üst unvana yükseltilmiştir.

ZİRAAT KATILIM, KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNE KALİFİYE İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRME MİSYONU DOĞRULTUSUNDA, PERSONELİNE İÇ EĞİTMENLER ARACILIĞIYLA “KATILIM BANKACILIĞI” EĞİTİMLERİ VERMEKTEDİR.

Ziraat Katılım, insan kaynakları uygulamaları ve yöntemleri hususunda çalışanlarının fikir ve önerilerine önem vermekte ve kendilerinden geri bildirimler almaktadır. Bu doğrultuda Banka, her yıl uyguladığı ve sonuçlarını değerlendirerek ilgili hususlarda iyileştirmeler yaptığı İç Müşteri Memnuniyet Anketi’ni 2020 yılı içerisinde de düzenlemiştir.

Ayrıca, çalışanların önerilerini sunduğu Paylaşım Platformu uygulaması 2020 yılında da devam ettirilmiş, sunulan 164 öneriden uygun görülenler hayata geçirilmiştir.

Ziraat Katılım, İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında yürüttüğü çalışma ve faaliyetlerini 2020 yılı boyunca sürdürmüştür. Banka, yılın ilk çeyreği itibarıyla ülkemizde de görülen Covid-19 salgınına karşı tedbirlerini sürecin başından itibaren almıştır. Teknolojiyi de etkin bir şekilde kullanarak uzaktan çalışma modelini başarılı bir şekilde uygulayan Ziraat Katılım, şube ve birimlerdeki fiziki çalışan sayısını hizmet aksamasına sebep olmadan, kademeli şekilde azaltmayı başarmıştır.

ZİRAAT KATILIM, ÇALIŞANLARININ MESLEKİ GELİŞİMLERİNİ PLANLI BİR ŞEKİLDE TAKİP ETMEKTE VE YÖNETMEKTEDİR. BU KAPSAMDA KURUM İÇİ VE KURUM DIŞI EĞİTİMLERE DEVAM EDEN BANKA, 2020 YILINDA 82 FARKLI EĞİTİM PROGRAMI İLE 1.250 KATILIMCIYA TOPLAMDA 2.652 GÜN/ADAM EĞİTİM VERMİŞTİR.

Ziraat Katılım, çalışanlarının mesleki gelişimlerini planlı bir şekilde takip etmekte ve yönetmektedir. Bu kapsamda kurum içi ve kurum dışı eğitimlere devam eden Banka, 2020 yılında 82 farklı eğitim programı ile 1.250 katılımcıya toplamda 2.652 gün/adam eğitim vermiştir.

Eğitimde teknolojinin payını artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında, online (uzaktan) eğitim platformu projesi, Covid-19 salgınının da etkisiyle 2020 yılı başında hayata geçirilmiştir. Online canlı eğitimlerin yanında videolu eğitimlere de devam edilmiştir.

Ziraat Katılım, katılım bankacılığı sektörüne kalifiye insan kaynağı yetiştirme misyonu doğrultusunda, personeline iç eğitmenler aracılığıyla “Katılım Bankacılığı” eğitimleri vermektedir.

Uluslararası iletişimin kaçınılmaz olduğu ve önemini her geçen gün artırdığı günümüz şartlarını göz önünde bulunduran Banka, insan kaynağının yabancı dil bilgisinin daha nitelikli hale gelmesi amacıyla çalışanlarına yönelik İngilizce ve Arapça eğitim desteği sağlamıştır.

Ziraat Katılım personelinin çoğunluğunun üye olarak ilgili bakanlıktan yetki almasını sağladığı Öz-Finans İş Sendikası ile üç yıllık (2021-2022-2023) toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu toplu iş sözleşmesi ile Banka çalışanlarının sosyal ve mali hakları genişletilerek ek imkânlar sağlanmıştır.