2020 FAALİYET RAPORU
Yönetim Kurulu Başkanı’nın Değerlendirmesi

ZİRAAT KATILIM BANKASI, YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KAYNAKLARI ÜLKE EKONOMİSİNE EN VERİMLİ OLACAK ŞEKİLDE KULLANDIRMAYI, KATILIM BANKACILIĞININ ÜLKEMİZİN FİNANSAL SEKTÖRÜ İÇERİSİNDE PAYININ ARTIRILMASINA KATKIDA BULUNMAYI STRATEJİK ÖNCELİK OLARAK BELİRLEMİŞ BULUNMAKTADIR.

2020 yılında ilk defa Çin’de görülen ve daha sonra tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsü, küresel ekonomiyi ve sosyal hayatı olumsuz etkilemiştir. Salgının ilk dalgasında ülkelerin aldığı ekonomik tedbirler ve teşvikler neticesinde küresel ekonomide yeniden toparlanma başlamış, sosyal hayatta da büyük ölçüde normale dönüş yaşanmıştır. Yılın ikinci yarısından itibaren ertelenen talep nedeniyle yüksek büyüme rakamlarının yakalanacağının beklentisi, emtia rakamlarında hızlı bir fiyat artışı meydana getirmiştir. Ayrıca Covid-19 aşı çalışmalarının olumlu netice vermesi, ileriye dönük olarak finansal piyasalarda risk iştahının artmasına neden olmuştur.

ABD ekonomisi, 2020 yılının ikinci çeyreğinde ekonominin kapanması nedeniyle tarihinin en yüksek daralma rakamlarından birisini yaşamış ve ABD’de işsizlik oranları çift hanelere yükselmiştir. Ancak ABD Merkez Bankası (Fed)’in genişleyici para politikalarını ve düşük faiz ortamını devam ettirmesi, pandeminin hem ABD hem de küresel ekonomide olumsuz etkilerini sınırlamıştır. Ayrıca ABD hükümeti tarafından uygulanmaya başlanan teşvik paketleri de ekonomiyi desteklemiş ve yılın üçüncü çeyreğinde hızlı bir toparlanma sağlamıştır. Yılın son çeyreğinde yapılan başkanlık seçimlerinde Joe Biden’ın başkan seçilmesi başkanlık seçimi ile ilgili belirsizliği ortadan kaldırırken yeni ekonomik teşvikleri de gündeme getirmiştir.

PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN ALINAN ÖNLEMLER EKONOMİK TOPARLANMAYI SAĞLARKEN SOSYAL HARCAMALAR DA ÖZELLİKLE DÜŞÜK GELİR KESİMİ ÜZERİNDEKİ BASKILARI AZALTMIŞTIR.

2020 yılında, Avrupa ekonomisi de salgından olumsuz etkilenmiş ve yılın ikinci çeyreğinde çift haneli daralma rakamları görülmüştür. Avrupa ülkeleri tarafından önemli büyüklükte teşvik paketleri açıklanırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) da likidite imkânlarını genişletmiştir. Yılın son çeyreğinde beliren salgının ikinci dalgasında ekonomide kısa dönemli kapanmalar meydana gelmiştir. Buna rağmen Avrupa’da virüse karşı aşılanma sürecinin başlamış olması Avrupa ekonomisine yönelik olumlu beklentileri canlı tutmaktadır. Diğer yandan Euro’nun yıl içinde hızlı değer kazancı en büyük ihracat pazarımızın Avrupa kıtası olması nedeni ile ülkemiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Yılın son günlerinde Brexit süreci tamamlanmış, böylece İngiltere’nin yeni yılda Avrupa Birliği norm ve kurallarından ayrılma süreci başlamıştır.

Türkiye’de sosyal hayatı olumsuz etkileyen pandeminin, ekonomi üzerinde de olumsuz etkileri olmuştur. Pandeminin olumsuz etkilerinin önüne geçmek için Hükümetimiz tarafından alınan önlemler ekonomik toparlanmayı sağlarken sosyal harcamalar da özellikle düşük gelir kesimi üzerindeki baskıları azaltmıştır. Yılın üçüncü çeyreğinde salgının kontrol altına alınması ile geleceğe yönelik beklentiler olumluya dönerken ekonomik aktivite hız kazanmıştır. Ayrıca ekonomi yönetiminin de teşvikiyle bankacılık sektörü, reel kesim kredi ödemelerinin ötelenmesini sağlayarak finansman sıkıntılarının azaltılmasına yardımcı olmuştur.

Ziraat Katılım Bankası, yurt içi ve yurt dışından sağladığı kaynakları ülke ekonomisine en verimli olacak şekilde kullandırmayı, katılım bankacılığının ülkemizin finansal sektörü içerisinde payının artırılmasına katkıda bulunmayı stratejik öncelik olarak belirlemiş bulunmaktadır. 2020 yılında aktif büyüklüğü bazında bankacılık sektörü yaklaşık %36, baz etkisinin de katkısı ile katılım bankacılığı sektörü yaklaşık %54 ve Bankamız %65 oranında artış kaydetmiştir. Kâr rakamlarına bakıldığında ise 2020 yılında bir önceki seneye göre bankacılık sektörü %19 artış sağlarken katılım bankacılığı sektörü yaklaşık %52 ve Bankamız %24 artış kaydetmiştir.

Finans sektöründeki payının artırılması hedefi ile uyumlu olarak katılım bankacılığının sektör içindeki payı 2020 yılında %6,3’ten %7,2 düzeyine yükselmiştir. Katılım bankacılığında kaydedilmekte olan bu olumlu performansın sürdürülmesi, Türkiye finansal sisteminin derinleşmesine ve risklere karşı daha korunaklı olmasına katkı sağlayacaktır.

Türkiye’nin ilk kamu katılım bankası unvanını taşıyan Ziraat Katılım Bankası pandemi nedeniyle ekonomide yaşanan duraksamaya rağmen, 2020 yılında şubeleşmeye devam ederek 100 şube hedefinin üzerine çıkmış bulunmaktadır. Bankamız, pandeminin başından itibaren alınan tedbirlere uymaya devam ederek, hizmet kalitesinden de ödün vermeden müşterilerimize finansal çözümler sağlamaya devam etmiştir. Ziraat Katılım Bankası, bu yıl içinde faaliyetlerine, katılım bankacılığına katkıda bulunmak, ekonomimize desteğini artırmak ve daha fazla katma değer oluşturmak amacıyla özveri ile devam etmiştir. Önümüzdeki dönemlerde de ekonomimize daha fazla katkı vermek için çalışmalarına devam edecektir.

Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına 2020 yılındaki zorlu koşullarda özverili performansları için çalışanlarımıza, Bankamıza duydukları güven için müşterilerimize, her zaman yanımızda olan iş ortaklarımıza ve muhabirlerimize teşekkür ederim.

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Başkanı