2019 FAALİYET RAPORU

ZİRAAT KATILIM, SEKTÖRÜN ÖNCÜ KATILIM BANKASI VİZYONU DOĞRULTUSUNDA, HIZLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜREREK 2019 YILINI KÂRLILIK VE VERİMLİLİK HEDEFİNDE KAYDETTİĞİ SAĞLIKLI PERFORMANS İLE TAMAMLAMIŞTIR.

Değerli Paydaşlarımız,

ZİRAAT KATILIM 2019 YILINI YÜKSEK VE SAĞLIKLI BİR MALİ PERFORMANS İLE TAMAMLAMIŞTIR.

Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım bankası vizyonu doğrultusunda, hızlı büyümesini sürdürerek 2019 yılını kârlılık ve verimlilik hedefinde kaydettiği sağlıklı performans ile tamamlamıştır.

Küresel ekonomik faktörler ve jeopolitik gelişmelerin olumsuz yansımalarının yanı sıra yurt içi piyasalarda yaşanan dalgalanmaların etkilerinin hissedildiği 2019 yılında, Ziraat Katılım doğru yapılandırılmış stratejisi, esnek iş modeli ve güçlü mali yapısı ile hedeflerine ulaşmıştır.

Ziraat Katılım 2019 yıl sonu itibarıyla toplam aktiflerini bir önceki yıl sonuna göre %64 artırarak 36,4 milyar TL bilanço büyüklüğüne ulaşmıştır. Ziraat Katılım, müşteri memnuniyetine öncelik veren hizmet anlayışı ve verimlilik odağında yapılandırılmış iş döngüsünün başarılı icrası sonucunda, 2019 yılını 516,7 milyon TL kâr ile kapatmıştır.

REEL SEKTÖRE DESTEĞİMİZİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ.

Ziraat Katılım, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini, en doğru ve en uygun kanaldan çözüm ve değer önerilerini sunarak cevaplamakta; bölgesinde olduğu kadar uluslararası piyasalarda da etkin bir katılım bankası olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Ziraat Katılım, 2019 yılında ekonominin can damarı KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına desteğini sürdürmüştür.

2019 yıl sonu itibarıyla Ziraat Katılım’ın kullandırdığı nakdi fonlar, bir önceki yıl sonuna göre %63 artarak 28,9 milyar TL’ye, gayri nakdi fonlar ise %10’luk büyüme ile 11,3 milyar TL’ye ulaşmış olup Ziraat Katılım’ın Türkiye ekonomisine sağladığı toplam destek 40,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

2019 yıl sonu itibarıyla toplanan fonlar, önceki yıla göre %68 oranında artarak 25,5 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır.

AKTİF KALİTEMİZİ KORUMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ.

Ziraat Katılım, aktif kalitesini korumayı ve geliştirmeyi öngören bir büyüme stratejisini benimsemiştir. Banka’nın tahsis ve fon kullandırım süreçleri ile erken uyarı ve risk izleme alt yapısı bu doğrultuda sürekli olarak geliştirilmektedir.

Sürdürülebilir büyüme ve müşteri odaklılık stratejilerimiz doğrultusunda, 2019 yılında kullandırılan fonlar hızlı büyümesini sürdürmüştür. Risk yönetimi politikalarının ödünsüz icra edildiği bu dönemde, takipteki alacaklar rasyosu sektör ortalamasının oldukça altında kalarak %2,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılında Ziraat Katılım’ın sermaye yeterlilik rasyosu ise %16,6 olarak gerçekleşmiştir.

ZİRAAT LEASİNG, ZİRAAT KATILIM BÜNYESİNE KATILDI.

Türkiye’nin kamu sermayesi ile kurulan ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım bankası vizyonu doğrultusunda yoluna emin adımlarla ilerlemektedir. Bankamız, ülke ekonomisine ve finansal piyasaların derinleşmesine katkı sağlamak amacıyla, doğru ve etkin çözümler üreterek, yatırımları finanse etmek misyonuyla hareket etmektedir.

Ziraat Finans Grubu içerisinde benzer alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin “Birleşerek Güçlenmek ve Birleşerek Büyümek” amacıyla bir bünyede devam etmesiyle, hem operasyonel maliyetlerin düşürülmesi hem de verimin artırılması hedeflenmiştir.

Ziraat Finans Grubu çatısı altında 1991 yılından günümüze inşaat, sağlık, tekstil, gıda, demir çelik, metal işleme, basım, imalat sanayii gibi birçok sektöre finansman sağlayan Ziraat Leasing, 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla faaliyetlerini Ziraat Katılım bünyesi altında sürdürmeye başlamıştır.

Ziraat Katılım, bu birleşme sayesinde gücüne güç katarken, Ziraat Leasing’in bilgi, birikim ve tecrübesinden yararlanarak, hali hazırda müşterilerine sunduğu finansal kiralama hizmetlerini daha da geliştirerek sektörde büyümeye devam edecektir.

KİRA SERTİFİKASI İHRACIMIZ 13 MİLYAR TL’YE ULAŞTI.

Ziraat Katılım, 2019 yılında toplamda 8,2 milyar TL’ye ulaşan 19 adet kira sertifikası ihracını başarıyla tamamlamıştır. Kaynak yapısını zenginleştirme stratejisinin bir parçası olarak sermaye piyasalarında aktif rol alan Ziraat Katılım, iştirakleri Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş. ve ZKB Varlık Kiralama A.Ş. ile yerel piyasada TL cinsinden kira sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere SPK’dan 500 milyon TL, 1,5 milyar TL, 1,5 milyar TL, 2 milyar TL, 4 milyar TL ve 8 milyar TL olmak üzere altı ayrı kira sertifikası ihraç tavanı onayı almıştır. Bu çerçevede, Bankamız kurulduğu tarihten 2019 yıl sonuna kadar değişik tutarlı tertipler halinde 13 milyar TL’lik ihraç gerçekleştirmiştir.

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİMİZİ ARTIRIYORUZ.

Ziraat Katılım ilave kaynak sağlamak ve kaynak çeşitliliğini artırmak için 17 banka ve finansal kuruluşun katılımı ile 250 milyon ABD doları tutarında murabaha sendikasyonu temin etmiştir. Bu işlemle Bankamızda bilanço ve likidite yönetimine esneklik sağlanmış, uygun vade ve maliyetlerle ilave kaynak temin edilmiş ve ülke ekonomisine dış kaynak girişi gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Bankamızın sermaye yapısını güçlendirerek hızlı büyümesine destek vermek amacıyla ana hissedarımız T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’den 10 yıl vadeli 300 milyon TL tutarında “katkı sermaye” niteliğinde (Tier 2) kredi temin edilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan karar uyarınca Türkiye Varlık Fonu’ndan 100 milyon EUR tutarında “ilave ana sermaye” niteliğinde (Tier 1) kredi temin edilerek sermayemiz daha güçlü hale gelmiştir.

YATIRIM VEKÂLETİ SÖZLEŞMESİ İLE FON TOPLAMA İŞLEMLERİNE BAŞLADIK.

18 Ekim 2018 tarihli ve 30569 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik kapsamında Yatırım Vekâleti Sözleşmesi ile katılım bankalarına fon toplama konusunda yeni bir uygulamanın önü açılmıştır.

Bu bağlamda Bankamız 15.07.2019 tarihinden itibaren Tüzel müşteriler için Yatırım Vekâleti Sözleşmesi ile fon toplama işlemlerine başlamıştır. 22 Haziran 2019 tarihli 30809 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ kapsamında Yatırım Vekâleti Sözleşmesine dayalı katılma hesaplarının 1 ayın altında vadelerde de açılabilmesi ile Bankamızda tüzel müşterilere 1 ayın altında vadelerle katılma hesabı açılabilmektedir.

KOBİ’LERİMİZİN YANINDAYIZ.

Ziraat Katılım, KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve uygun koşullarda kullandırılması noktasında faaliyetlerini hız kesmeden sürdürmektedir.

Bu kapsamda Bankamız ile Kredi Garanti Fonu arasında 12 Nisan 2019 tarihinde “İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edilebilirliği Programı-COSME” ve 27.05.2019 tarihinde “KGF Destek Kredisi” protokolleri imzalanmıştır.

2019 yılının ikinci çeyreğinde imzalanan protokoller kapsamında bankamız KOBİ müşterilerine yönelik 27 milyon TL seviyesinde uygun koşullu finansman desteği sağlamıştır.

Bankamız KOSGEB ile işbirliğine giderek Eminönü Tramvay alt geçidi ve Mısır Çarşısı önü alt geçidinde 17 Ağustos 2019 tarihinde meydana gelen sel, su baskını ve heyelan felaketlerinden etkilenen işletmelere uygun koşullarda finansal destek sağlanması amacıyla Düzce ve İstanbul Acil Destek Kredisi Protokolü imzalamıştır. Bankamız acil finansman desteğine ihtiyaç duyan esnafın yanında olmuştur. Ziraat Katılım olarak, müşterilerimizin; finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve uygun koşullarda kullandırılması noktasında faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğiz.

FİNANSMAN KAMPANYALARIMIZLA TÜKETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ.

Müşterilerimizin konut edinimini desteklemek ve inşaat sektörüne hareketlilik sağlamak noktasında, kamu bankalarımızla birlikte konut finansmanı kampanyası gerçekleştirdik.

Yerli üretimi desteklemek amacıyla Türkiye’de üretim yapan otomotiv markaları ile işbirliği yaparak, sıfır km yerli üretim binek ve ticari araçları satın alacak müşterilerimize yerli üretime özel taşıt finansmanı paketi oluşturduk.

MOBİL FİNANSMAN’I HAYATA GEÇİRDİK.

Gerçek ve tüzel müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde anlayarak onlara en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerilerini sunan bankamız, ürün çeşitliliğini artırmaya devam etmektedir.

Bankamızda hali hazırda aktif limiti bulunan tüzel müşterilerimizin finansman işlem süreç kalitesinin arttırılabilmesi adına, Katılım Mobil Uygulaması üzerinden finansman işlemlerini yürütebileceği “Mobil Finansman” seçeneği hayata geçirilmiştir. Müşterilerimizin şubeye gelmeden Katılım Mobil üzerinden finansman başvurularını gerçekleştirebildikleri, doküman yükleme ve onay süreçleri için süre ve maliyette etkinlik sağlayarak işlemlerini sonuçlandırabildikleri bir dijital yönetim sağlanmıştır.

FİNANSAL ORTAKLIKLAR KURARAK ÜRETİME VE İSTİHDAMA KATKIDA BULUNMAYA DEVAM EDİYORUZ.

Finansal ortaklık kapsamında Avrupa’nın tek çatı altında üretim yapan en büyük, dünyanın ise 5. büyük yünlü kumaş üreticisi olan Yünsa’nın sermayesinin %57,88’ini temsil eden hisseleri, ortaklığımız Sürmegöz Tekstil Yatırım A.Ş. ile Hacı Ömer Sabancı Holding’den satın alınmıştır.

Yatırımı ve girişimi desteklemek adına kaynaklarını etkin kullanmaya devam eden Bankamız, Proje Finansmanı ve Finansal Ortaklıklar yollarıyla kârlı ve sürdürülebilir yatırımlar finanse etmeye devam edecektir.   

ZİRAAT KATILIM, MÜŞTERİ BİLDİRİMLERİNİN “YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ METİN ANALİTİĞİ” İLE ANALİZ EDİLMESİ, RAPORLANMASI VE AKSİYON ALINMASINA YÖNELİK PROJE ÇALIŞMALARINA BAŞLANMIŞTIR.

AÇIK KAYNAK KODLU TEKNOLOJİLERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ.

Bankamızın “Teknolojide Millileşme” stratejisi kapsamında istemci bilgisayarında açık kaynaklı işletim sistemine göç çalışmaları devam etmekte olup, çalışmada önemli bir mesafe kat edilerek şube ve genel müdürlük kullanıcı gruplarında pilot test çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışma ile birlikte istemci bilgisayarlarında performans artışı ile birlikte donanım maliyetlerinde azalma ve çok yakın zamanda işletim sistemi yazılım lisans maliyetlerinin ortadan kalkması hedeflenmektedir.

Müşterilere sunulan hizmetlerin erişilebilirliğinin 7x24 izlenmesine yönelik platform, kurumsal portal uygulaması, güvenli dosya paylaşımı, sanal sunucu yönetim uygulaması gibi ithal edilmiş olan yazılım çözümleri, açık kaynaklı teknolojiler muadilleri ile ikame edilerek hayata geçirilerek lisans maliyetlerinde önemli tasarruf sağlanmıştır. Açık kaynak kodlu ürünler hayata geçirilirken bir taraftan bilgi güvenliğine yönelik Ar-ge çalışmalarımız da sürdürülmektedir.

Açık kaynak kodlu yazılım çözümlerinin Bankamızda hayata geçmesi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları için Bankamızın önemli bir referans olacağı düşünülmektedir. Bu önemli deneyimin paylaşımı ile birlikte Ülke olarak dışa olan bağımlılığın azalmasına katkı sunulması, yenilikçi teknolojilere önemli bir adım atılması hedeflenmektedir.

Açık kaynaklı sistemlere geçişle birlikte Ülke ve kurumlar için güvenlik anlamında önemli bir kazanım olması beklenirken, ciddi tasarruf imkanları da sağlanacak, Ülke içinde teknolojik çözümler sunan şirketler arasında entegrasyon ve bu konuda faaliyet gösteren finteklere de gelişim imkanı tesis edilecektir.

MEMNUN MÜŞTERİ DENEYİMİNE YATIRIM YAPIYORUZ.Bankamız, Müşteri İletişim Merkezi performansının arttırılması, operasyonel süreçlerin iyileştirilmesi ve müşteri deneyimini ölçümlemek amacıyla Görüşme Analizi Projesi ile müşterilerimizin çağrı merkezi görüşmelerinin analiz edilmesi sağlanmaktadır.

Müşteri bildirimlerinin “Yapay Zekâ Destekli Metin Analitiği” ile analiz edilmesi, raporlanması ve aksiyon alınmasına yönelik proje çalışmalarına başlanmıştır.

Bankamızın şube dışı kanallarında; müşteri ile iletişim kurulan her etkileşim noktasında yazılı ve sesli mesaj içeriklerinin kontrolü, denetimi ve yüksek kalite standartlarında yapılmasına yönelik İletişim Kalitesi Projesine başlanmıştır.

2019 YILINDA, İNSAN KAYNAĞIMIZI YENİ KATILIMLARLA DAHA DA ZENGİNLEŞTİRDİK.

Ziraat Katılım, 2019 yılında, en değerli varlığı insan kaynağını yeni katılımlarla geliştirmiştir.

Hızla büyüyen organizasyon yapımızda, şube ve genel müdürlük birimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, 169 yeni çalışma arkadaşımız aramıza katılmış, 2019 yıl sonu itibarıyla personel sayımız 1.129’a ulaşmıştır.

Ziraat Katılım şube ağına 2019 yılı içerisinde 13 yeni şube daha eklenmiş; toplam şube sayısı 93’e ulaşmıştır.

2019 YILI BAŞARIMIZDA KATKISI OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ.

Köklü kurumsal kültürümüzün yansıması olan değerlerimiz ve etik ilkelerimiz doğrultusunda, reel ekonomiye katkımızı artırmak üzere özveriyle çalışmaya devam ediyoruz.

Katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonumuza sıkıca bağlı kalarak projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı çok yönlü desteklemektir. 

Daha yüksek hedeflere ulaşma kararlılığıyla bu yolda bizimle yürüyen ve başarılı performansımızda katkısı olan, çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza şahsım ve Ziraat Katılım yönetim ekibi adına teşekkür ederim.

Metin ÖZDEMİR
Genel Müdür