2019 FAALİYET RAPORU

2019 YILINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN DENGELENME SÜRECİ SONRASINDA MAKROEKONOMİK VERİLERDE HIZLI BİR İYİLEŞME GÖZLENMİŞTİR. TÜRKİYE EKONOMİSİ, BEKLENTİLERİN OLDUKÇA ÜZERİNDE BİR PERFORMANS GÖSTERMİŞ, FAİZ VE ENFLASYONDA CİDDİ DÜŞÜŞLER YAŞANMIŞTIR.

2019 yılında, yaşanan ticaret savaşları başta Çin ve ABD’de olmak üzere küresel ekonomide yavaşlatıcı etkisini göstermiştir. Ticaret savaşlarına ilişkin olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen küresel ekonomi ile ilgili olarak büyüme tahminleri aşağı yönde revize edilmiştir. ABD ekonomisinde görülen yavaşlama eğilimini dikkate alan ABD Merkez Bankası (FED) 3 kez faiz indirimine gitmiştir.

Avrupa ekonomisinde resesyon kaygılarının yeniden belirmesi ile beraber Avrupa Merkez Bankası (ECB) yılın son çeyreğinde uygulamakta olduğu negatif faizi 10 baz puan daha indirmiştir. Almanya’da büyümeye dair öncü göstergelerin zayıf seyretmesi, Brexit tartışmaları, İspanya ve İtalya’daki siyasi gelişmeler de piyasalar üzerinde etkili olmayı sürdürmüştür.

2019 yılında Türkiye ekonomisinde yaşanan dengelenme süreci sonrasında makroekonomik verilerde hızlı bir iyileşme gözlenmiştir. Türkiye ekonomisi, beklentilerin oldukça üzerinde bir performans göstermiş, faiz ve enflasyonda ciddi düşüşler yaşanmıştır.

2019 YILINDA BİR ÖNCEKİ SENEYE GÖRE BANKACILIK SEKTÖRÜ %8 AZALIŞ KAYDEDERKEN KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜ YAKLAŞIK %16 VE BANKAMIZ %60 ARTIŞ KAYDETMİŞTİR.

Dış ticaret açığında daralma yaşanmış ve güçlü turizm gelirlerinin de katkısıyla cari işlemler dengesinde de yıllık bazda fazla verilmiştir.

Yılın ikinci yarısından sonra özellikle baz etkisinin de etkisiyle enflasyonda ciddi gerilemeler olmuş ve tek haneli rakamlar görülmüştür. Bu gelişmeler çerçevesinde Merkez Bankası, politika faizini 1.200 baz puan indirmiştir. Türkiye ekonomisinde dengelenmenin de etkisi ile hızlı faiz indirimleri görülürken Endonezya, Hindistan ve Rusya gibi diğer gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları da faiz indirimine gitmiştir. Enflasyondaki iyileşmenin devam etmesi ve daha ılımlı düzeyde olsa da Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine devam etmesi beklenmektedir.

Katılım bankacılığı sektöründe, gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasalardan uygun vade ve maliyetle kaynak temini ve bu kaynakların ülke ekonomisine en verimli olacak şekilde kullandırılması stratejik öncelik olarak belirlenmiştir. Sektörün aktif kalitesinde geçen seneye kıyasla bir miktar bozulma meydana gelmesine rağmen, katılım bankacılığı sektörünün aktif büyüklüğünde ve kârlılığında gözle görülür bir artış yaşanmıştır. 2019 yılında aktif büyüklüğü bazında bankacılık sektörü yaklaşık %16, katılım bankacılığı sektörü yaklaşık %37 ve Bankamız %64 oranında artış kaydetmiştir. Kâr rakamlarına bakıldığında ise, 2019 yılında bir önceki seneye göre bankacılık sektörü %8 azalış kaydederken katılım bankacılığı sektörü yaklaşık %16 ve Bankamız %60 artış kaydetmiştir. Finans sektöründeki payının artırılması hedefi ile uyumlu olarak katılım bankacılığının sektör içindeki payı 2019 yılında %5,3’ten, %6,3 düzeyine yükselmiştir.

Türkiye’nin ilk kamu katılım bankası olan Ziraat Katılım, 2019 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek müşareke yöntemi ile halka açık bir firma olan Yünsa A.Ş.’nin %57,8’ini satın alan Sürmegöz A.Ş.’ye %50 ortak olmuştur. Kuruluşundan itibaren geçen süre zarfında hızlı bir şubeleşme politikası izleyen Ziraat Katılım 2019 sonu itibarıyla 93 şubeye ulaşmıştır.

Yurt dışında ise ilk aşamada Sudan’da şube açmaya yönelik çalışmalar devam etmekte olup, 2020 yılında Şube’nin açılması planlanmaktadır. “Katılım bankacılığının, finans sektöründeki payının artmasını sağlayarak büyümek” ana stratejisi çerçevesinde hızlı büyüme politikasını devam ettirmek isteyen Ziraat Katılım, önümüzdeki dönemde de yeni ürünler geliştirerek müşterilerinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda şube ağının yanı sıra müşteri sayısını da hızlı şekilde artırmayı hedeflerken verimlilik odaklı çalışmayı ve sektördeki etkinliğini artırmayı prensip edinmiştir.

Ziraat Katılım’ın başarı öyküsüne özverili mesaileri ve gönül bağları ile katkıda bulunan başta çalışanlarımız olmak üzere, tüm paydaşlarımıza şahsım ve Yönetim Kurulu’muz adına teşekkür ederim.

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Başkanı