2019 FAALİYET RAPORU
İnsan Kaynakları

ZİRAAT KATILIM, BÜNYESİNDE ÇALIŞAN PERSONELE EŞİT FIRSATLAR SUNMAYI İLKE EDİNMİŞ VE GELECEĞİN YÖNETİCİLERİNİ, KADROSUNDA BULUNAN KURUM İÇİ İNSAN KAYNAKLARINDAN YETİŞTİRMEYE ÖNCELİK TANIMIŞTIR.

Ziraat Katılım, sürdürülebilir gelişme ve büyüme hedefleri doğrultusunda 2019 yılı sonu itibarıyla 1.129 çalışanı ve 93 şubesi ile müşterilerine 43 farklı ilde etkin hizmet vermeye devam etmiştir.

Banka, modern insan kaynakları uygulamaları kullanarak 2019 yılı içerisinde 169 kişinin işe alımını gerçekleştirmiş ve istihdama destek vermeye devam etmiştir.

Ziraat Katılım, bünyesinde çalışan personele eşit fırsatlar sunmayı ilke edinmiş ve geleceğin yöneticilerini, kadrosunda bulunan kurum içi insan kaynaklarından yetiştirmeye öncelik tanımıştır. Bu amaçla Yönetici Aday Programı faaliyete geçirilmiştir. 2019 yılı Yönetici Aday Programı’nı başarı ile tamamlayanların %58’i yöneticiliğe terfi ettirilmiştir.

Ziraat Katılım, sürdürülebilir büyümenin ve etkin performansın gerçekleştirilmesinde en büyük pay sahibinin insan kaynağı olduğu bilinciyle çalışanlarının kariyer yolunda adil bir şekilde ilerlemesi amacıyla her yıl unvanda yükselme sınavı gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda 2019 yılında da Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğini devam ettiren Banka, unvanda yükselme sınavını uçtan uca profesyonel şekilde gerçekleştirmiş ve başarılı olan personel bir üst unvana yükseltilmiştir.

Ziraat Katılım, uygulamaları ve yöntemleri hususunda çalışanlarının görüşlerine önem vermekte ve onlardan geri bildirimler almaktadır. Bu doğrultuda Banka, her yıl uyguladığı ve sonuçlarını değerlendirerek ilgili hususlarda iyileştirmeler yaptığı İç Müşteri Memnuniyet Anketini 2019 yılı içerisinde de düzenlemiştir.

Ziraat Katılım şubeleşme çalışmaları ile faizsiz finans sistemini ülkemiz sınırları içerisinde yayma ve geliştirme faaliyetlerinin yanında, ülke dışında da şube açarak ülkemizi temsil etmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda 2019 yılı içerisinde ülkemizde 13 yeni şube faaliyete geçirilmiş, Sudan Şubesi açılış çalışmaları da devam ettirilerek 2020 yılı içerisinde faaliyetlerine başlaması amaçlanmıştır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Yerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereğince İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının destekleriyle ve Genel Müdürlük personelin katılımlarıyla Acil Durum tatbikatı gerçekleştirilmiştir.

Ziraat Katılım, çalışanlarının mesleki gelişimlerini planlı bir şekilde yönetmektedir. Bu amaçla personelin kişisel gelişimleriyle birlikte akademik kariyerlerini de geliştirmek amacıyla ülkenin seçkin üniversiteleriyle iş birliği yapmaktadır. Eğitim yönetimi süreçlerinde de teknolojiyi kullanma oranını artırarak çalışanların bireysel olarak eğitim tarihçelerini takip edebildikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitim talep edebildikleri sistem hayata geçirilmiştir.

Ziraat Katılım çalışanlarının gelişimi için kurum içi ve kurum dışı eğitimlere devam edilmiş, 2019 yılında 33 farklı eğitim programı ile 2.578 katılımcıya toplamda 8.399 gün/adam eğitim verilmiştir. Özellikle performans sisteminin etkin kullanılması amacıyla tüm yöneticilerin katıldığı Geri Bildirim eğitimleri düzenlenmiştir.

Eğitimde iç eğitmen kullanılmasını kendisine stratejik hedef olarak belirleyen Ziraat Katılım, iç eğitmen havuzunda bulunan çalışanları için Eğiticinin Eğitimi programı düzenlemiştir.

Ortak kurum kültürü oluşturulması çalışmaları kapsamında yılın ikinci yarısından sonra Maltepe Hizmet Binası Konferans Salonu’nda Paylaşım Sohbetleri etkinliği başlatılmış, toplamda 4 adet etkinlik gerçekleştirilerek konusunda uzman kişiler ile çalışanların buluşması sağlanmıştır.

Banka’da ve ülkemizde katılım bankacılığını geliştirmek adına, “İslami Finans ve Malezya Katılım Bankacılığı Uygulamaları” eğitim programı gerçekleştirilmiştir.

Bireysel Portföy yapısının Perakende’ye dönüşmesine bağlı olarak sistemsel dönüşümlerin yanı sıra tüm Perakende çalışanlarına, Bilanço Okuma Teknikleri, Satış ve Etkin Portföy Yönetimi ile Kredi Değerlendirme eğitimleri gerçekleştirilmektedir.