2018 Faaliyet Raporu
Risk Türleri İtibarıyla Uygulanan Risk Yönetim Politikalarına İlişkin Bilgiler

Ziraat Katılım risk yönetimi faaliyetleri, risk kültürünün yerleştirilmesi, sistem ve insan kaynağının sürekli olarak iyileştirilmesi suretiyle risk yönetimi fonksiyonunun en iyi uygulamalara yaklaştırılması temel yaklaşımı altında sürdürülmektedir.

Risk yönetimi faaliyetleri; kredi riski, piyasa riski, operasyonel risk ve bilanço riskleri temel başlıklarını kapsamaktadır. Söz konusu risklerin yönetimine ilişkin politika ve uygulama usulleri her bir risk türü bazında Yönetim Kurulu tarafından onaylanan yönetmelikler uyarınca gerçekleştirilmekte; yürütülen faaliyetlerin, risk türlerinin ilişkili olduğu faaliyet koluna dâhil olan tüm birimlerin katkıları ile eşgüdüm halinde yürütülmesine özen gösterilmektedir.

“Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik” kapsamında İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci oluşturulmuştur. Sürecin amacı, maruz kalınan/kalınabilecek riskleri karşılamak için gerekli olan sermayenin tespit edilmesini ve Sermaye gereksiniminin/düzeyinin stratejik amaçlar paralelinde değerlendirilmesini sağlayacak bir sistemin kurulması ile idame ettirilmesidir. BDDK’nın uygulama esasları doğrultusunda yapılan analizler, riskler bazında stres testleri/senaryo analizleri ile de desteklenmektedir.

“Bankaların Kaldıraç Düzeyinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” ile “Sermaye Koruma ve Döngüsel Sermaye Tamponlarına İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde Basel III düzenlemelerine uyum çalışmaları yürütülmektedir. Buna ilave olarak BDDK tarafından Basel kapsamında revize edilen yönetmelik değişiklikleri ile Kurum’un internet sitesinde yayımlanan on üç adet “İyi Uygulama Rehberi”ne uyum çalışmaları devam etmektedir.

Basel III likidite uygulamaları kapsamında ise BDDK tarafından yayımlanan “Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik” kapsamında Likidite Karşılama Oranı Raporu hazırlanarak BDDK’ya iletilmektedir.

Kredi Riski

Kredi riski yönetimi Banka’nın maruz kaldığı kredi risklerinin ortaya konması, söz konusu risklerin tanımlanması, ölçümü, izlenmesi, kontrolü ve raporlanmasına ilişkin faaliyetleri içermektedir. “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde standart yaklaşım yöntemi kullanılarak yasal raporlar hazırlanmaktadır. Bu kapsamda kredi riskine esas tutar, solo bazda aylık olarak BDDK’ya raporlanmaktadır.

Kaldıraç Oranı ise üçer aylık dönemler itibarıyla BDDK ve TCMB’ye iletilmektedir.

Ziraat Katılım ticari portföyünde yer alan müşterilerin kredi değerliliğinin tespiti amacıyla Firma Değerlendirme Sistemi kullanılmaktadır. Yönetim Kurulu onaylı müşteri sektör ve risk grubu bazında kredi riski limit ve sinyal değerleri ile kredilerin takibe dönüşüm oranına ilişkin limit ve sinyal değerleri tespit edilmiş olup, haftalık periyotda takip edilmektedir.

Piyasa Riski

Karşılaşılabilecek piyasa risklerinin ortaya konulabilmesi amacıyla, risk ölçümü ve izleme faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve sonuçları Ziraat Katılım’ın stratejik karar alma sürecinde dikkate alınmaktadır. Ziraat Katılım tarafından piyasa riskini oluşturan faktörlerin ve risklerin olası etkileri ölçülmekte ve düzenli olarak BDDK’ya raporlanmaktadır.

Piyasa riskine esas tutar, yasal sermaye yeterlilik rasyosuna dâhil edilmek üzere Standart Metot yöntemiyle hesaplanmakta ve raporlanmaktadır. Ayrıca, piyasa riski kapsamında kur riskine ilişkin “Riske Maruz Değer” hesaplamaları içsel model ile de günlük olarak yapılmaktadır. Kullanılan modelin
etkinliğini ölçmek amacıyla geriye yönelik test analizi gerçekleştirilmektedir.

Ziraat Katılım günlük faaliyetlerini yürütürken, Finansal gücünün piyasalardaki dalgalanma artışından önemli ölçüde etkilenmesini önlemek amacıyla, erken uyarı süreci kapsamında sinyal değerleri takip edilmekte ve risk seviyeleri, limitlerle sınırlandırılmaktadır.

Operasyonel Risk

Gerçekleşen operasyonel risklerin, Operasyonel Risk Kayıp Veri Tabanı vasıtasıyla izlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Operasyonel risk için yasal sermaye gereksinimi, Temel Gösterge Yaklaşımı yöntemi ile hesaplanmaktadır. Bütünleşik risk ana çatısının tesis edilmesi amacıyla, Bilgi Teknolojileri kapsamında gerçekleşen riskler ve alınan aksiyonlar takip edilmektedir.

Ziraat Katılım İş Sürekliliği Planı çerçevesinde, faaliyetlerde meydana gelebilecek kesintilerin oluşturacağı muhtemel riskler ile bunların potansiyel etkilerinin değerlendirildiği “İş Etki Analizi” çalışmaları tamamlanmıştır.

Destek hizmeti kuruluşlarından alınan hizmetlerin sürekliliğini sağlamak için, hizmet alımlarından kaynaklanabilecek riskler, BDDK tarafından yayımlanan “Bankaların Destek Hizmeti Almalarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında değerlendirilmektedir. 

Bilanço Riskleri

Bilanço riskleri yönetimi kapsamında, Banka’nın karşılaşabileceği Likidite ve Bankacılık Hesaplarından Kaynaklanan Kâr Payı Oranı risklerinin ortaya konulabilmesi amacıyla, risk ölçümü ve İzleme faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve sonuçları Ziraat Katılım’ın stratejik karar alma sürecinde dikkate alınmaktadır.

Likidite ve Bankacılık Hesaplarından Kaynaklanan Kâr Payı Oranı risklerine ilişkin yasal rasyoların takibi yapılmaktadır. Likidite riski kontrolünde; kaynak ve kullanımlar arasındaki vade uyumsuzlukları, varlık ve yükümlülüklerin kontrata dayalı vadeleri yanında yeniden fiyatlamaya kalan vadeleri, Banka’nın normal günlük faaliyetlerini sürdürmesine elverecek nakit ve nakit benzeri birincil derece likit rezerv düzeyleri ve beklenmedik likidite ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılabilecek Merkez Bankası likidite kapasitesinin takibi yapılmaktadır. Bunlara ek olarak likidite riskine ilişkin senaryo ve duyarlılık analizi çalışmaları yürütülmektedir.

Günlük faaliyetler yürütülürken, Banka’nın finansal gücünün piyasalardaki dalgalanma artışından ve nakit giriş ve çıkışlarında yaşanabilecek uyumsuzluklardan önemli ölçüde etkilenmesini önlemek amacıyla, erken uyarı süreci kapsamında sinyal değerleri takip edilmekte ve risk seviyeleri limitlerle sınırlandırılmaktadır.