2018 Faaliyet Raporu

2018 yılı, ticaret savaşlarının etkisiyle küresel iktisadi faaliyetin ılımlı bir şekilde ivme kaybettiği ve büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revizeye ihtiyaç duyulduğu bir dönem olmuştur. Geride bıraktığımız sene, gerek küresel gerekse yerel finansal koşullardaki sıkılaşmayla Türkiye ekonomisi de yeniden dengelenmeye yönelmiştir.

Gelişmiş ülkelerin büyümesine öncülük eden ABD ekonomisi, genişletici maliye politikasından beslendiği bir seneyi geride bırakırken, ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomideki bu olumlu görünümünden destek almış ve kademeli faiz artışlarını sürdürmüştür. Avrupa Merkez Bankası ise Euro Bölgesi’nde artan risklerle para politikasında normalleşme adımlarını Fed’e göre çok daha ılımlı atmaya özen göstermiştir.

Artan belirsizliklerle 2018 yılının temel konularından biri, küresel büyümenin seyri olmuştur. ABD ve Çin’in karşılıklı olarak dış ticarette korumacı adımlar atması, Çin ekonomisinin yavaşlamayı sürdürmesi ve emtia fiyatlarındaki seyir 2018 yılında gelişen ülkelerin büyümesi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmuştur. Dış ticaretteki korumacı tavır, hem dünya ekonomisinin yaklaşık %40’ını oluşturan bu iki ülkenin ekonomisine hem de dünya ekonomisine bir süre daha zarar vermeyi sürdüreceğe benzemektedir.

Ziraat Katılım, 2018 yılında bilanço hedeflerinin üzerine çıkarak kârlılık açısından olumlu sonuçlar elde etmiştir.

2018 yılında Türkiye ekonomisi, döviz ve diğer piyasalarında yaşanan dalgalanmalara karşın, bir stres testini daha başarıyla geçerek ekonomik temellerinin sağlam olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. Para ve maliye politikalarının doğru, zamanında ve eşgüdümlü biçimde hayata geçirilmesiyle sağlanan ekonomideki dengelenmenin, enflasyonun düşürülmesi ve finansal istikrarın teminine katkı sağlayacağı görülmektedir. Büyüme hızının, 2017 yılına göre daha düşük gerçekleşmesinin beklenmesiyle birlikte; büyüme kompozisyonunun küresel koşulların da desteğiyle net ihracat lehine belirginleştiği gözlenmiştir.

2018 yılında Türk bankacılık sektörü, yüksek aktif kalitesi ve güçlü özkaynak yapısı ile istikrarlı büyümesine devam etmiş bulunmaktadır. Yıl içinde yaşanan finansal türbülansın bankacılık sektörünün aktif kalitesi üzerindeki etkisi sınırlı olmuştur. Finansman maliyetlerinde bir miktar yükseliş görülmesine rağmen, bankacılık sektörü uluslararası piyasalardan başta sendikasyon olmak üzere sermaye ve sermaye benzeri kredi imkânlarına rahatça ulaşabilmekte ve bu araçları etkin kullanabilmektedir.

Katılım bankacılığı sektöründe, etkin kaynak teminini stratejik öncelik olarak belirlemiş bulunuyoruz. Bankamız, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen altına dayalı kira sertifikalarının müşterilerimize satışına da aracılık faaliyetinde bulunmuştur. Bankacılık sektöründe katılım bankacılığının payını artırmanın yanı sıra uluslararası piyasalarda da ülkemizin katılım bankacılığı pazar payını büyüterek iç ve dış tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz.

Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 2018 yılında %19 artarken katılım bankacılığı %29 ile daha hızlı bir büyüme sağlamış, sektörden aldığı payı artırmıştır. Katılım bankacılığının sektör içindeki payı geçen yıl %4,9 düzeyinde iken bu yıl %5,3 düzeyine çıkmıştır. Ziraat Katılım aynı dönemde aktiflerini %55 oranında artırarak hem sektör payını artırmış hem de katılım bankacılığının büyümesinde aktif rol almıştır. Kâr rakamlarına bakıldığında Bankamızın 2018 yılı kârı geçen seneye göre %103 artarken, katılım bankacılığı sektörünün kâr artışının aynı dönemde yaklaşık %34 olarak gerçekleştiği görülmektedir.

Türkiye’nin ilk kamu katılım bankası unvanını taşıyan Ziraat Katılım, ürün yelpazesini geliştirerek müşterilerinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeyi hedeflemektedir. Ziraat Katılım, 2018 yılında bilanço hedeflerinin üzerine çıkarak kârlılık açısından olumlu sonuçlar elde etmiştir. Önümüzdeki dönemde de etkin şekilde şubeleşmesine de devam ederken verimlilik odaklı çalışmayı, özkaynak kârlılığını ve sektördeki etkinliğini artırmayı prensip edinmiştir. Ana stratejimiz, sektörden hızlı büyürken, katılım bankacılığı sektörünün toplam finans sektöründeki payının artırılması yönündedir.

Ziraat Katılım’ın 2018 yılı performansını üreten Yönetim Ekibimiz başta olmak üzere tüm çalışanlarımıza, bizi tercih eden değerli müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve diğer paydaşlarımıza şahsım ve Yönetim Kurulu’nun sayın üyeleri adına teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Başkanı