2018 Faaliyet Raporu
Yönetim Kurulu Özet Raporu

Dünyada ve bölgemizde jeopolitik ve ekonomik önemli gelişmelerin yaşandığı bir yılı geride bıraktık. Son yıllarda zayıf bir büyüme trendinde olan dünya ekonomisi, 2018 yılında gelişmiş ülkeler öncülüğünde toparlanma kaydetmiştir.

2017 yılında %7,4 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, 2018 yılı içerisinde maruz kaldığı, makroekonomik gerçeklikten uzak ekonomik ataklar ve bölgesel siyasi sorunlar neticesiyle, büyüme oranlarında bir nebze gerileme yaşamıştır. Buna karşın; ülkemiz dinamik ve sağlam finansal altyapısı, doğru zamanlarda alınan proaktif tedbirler ile finansal dalgalanmaların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Kurlarda meydana gelen dalgalanmaların giderilmesi, sıkı bütçe yönetimi, istihdam teşvikleri, TBB Tavsiye Kararları paralelinde piyasaya güven aşılanması ve söz konusu bu uygulamaların tüm ekonomi kesimince kabulü ve içselleştirilmesi neticesinde sakinleştirilen ve tekrar istikrara kavuşturulan ekonomide, Ziraat Katılım da misyonunu yerine getirmiş, reel sektörü desteklemeye ve müşterilerinin yanında olmaya devam etmiştir.

“Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi doğrultusunda katılım bankacılığı faaliyetine başlayan ilk kamu sermayeli katılım bankası olan Ziraat Katılım, güçlü sermaye yapısı ile dengeli büyüme ve sürdürülebilir kârlılık ilkeleri çerçevesinde milli ekonomiye katkı sunmaya devam etmektedir. Sektöre dinamizm ve derinlik kazandırma yolunda, İslami bankacılık prensiplerine uygun ürünleri ile müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Yenilikçi ve değişime açık yetkin insan kaynağı ile sektöre yeni ürünler ve müşterilere kolaylaştırılmış çözümler sunma amacıyla faaliyetlerine devam eden Ziraat Katılım’ın toplam aktif büyüklüğü önceki döneme kıyasla %55 artarak 22 milyar TL’ye ulaşmıştır. Katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda kullandırdığı fonlar ile müşterilerine ihtiyaç duydukları doğru zamanda temas ederek müşteri odaklı hizmet anlayışını temel prensip edinmiştir.

Ziraat Katılım’ın toplanan fon büyüklüğü bir önceki döneme kıyasla %51 artarak 15 milyar TL’ye ulaşmıştır. Tabana yaygın fon dağılımının yanı sıra 2018 yılında ihraç edilen kira sertifikaları ile de fon kaynağını çeşitlendirmiştir.

Sürdürülebilir kârlılık ilkesi çerçevesinde; Ziraat Katılım, dönem net kârını bir önceki döneme kıyasla %103 arttırarak 323 milyon TL’ye yükseltmiştir. 2017 yılını 63 şube ile tamamlayan Ziraat Katılım, 2018 yılı içerisinde 17 adet yeni şube açılışı gerçekleştirmiş ve toplam şube sayısını 80’e yükseltmiştir. Ülke geneline yaygın hizmet ağı ve müşterilerine sunduğu farklı ve dijital ürünler ile sektöre dinamizm katan Ziraat Katılım, Türkiye’nin her ilinde bulunma hedefi yolunda emin adımlarla yürümektedir.

Ülkemizin her noktasında müşterisine her kanaldan ulaşmayı amaç edinen Ziraat Katılım, 2018 yılsonu itibariyle 66 adet ATM üzerinden hizmet sunmaktadır. Kurumun POS müşteri adedi ise aynı dönemde 1.991 adede ulaşmıştır.

Ziraat Katılım, finansmana dayalı bilanço yapısı, kaliteli finansman portföyü, tabana yaygın ve çeşitlendirilmiş kaynak yapısı ve deneyimli 1042 personeli ile 2019 yılında gerek katılım bankacılığı gerekse Türk bankacılık sektöründen aldığı payı artırmaya devam edecektir.

 

Saygılarımızla,

Ziraat Katılım Yönetim Kurulu