2018 Faaliyet Raporu
Kurumsal Profil

“Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesiyle katılım bankacılığı alanında hizmet sunmaya başlayan Ziraat Katılım, ilk kamu sermayeli katılım bankasıdır. Ziraat Katılım, güçlü sermaye yapısı ile dengeli büyüme ve sürdürülebilir kârlılık ilkeleri çerçevesinde milli ekonomiye katkıda bulunmaya devam etmektedir.

Türkiye’de katılım bankacılığını geliştirme misyonu

29 Mayıs 2015 tarihinde faaliyete geçen Ziraat Katılım Türkiye’nin kamu sermayeli ilk katılım bankası olarak, katılım bankacılığına finansal derinlik ve sektöre dinamizm kazandırmak amacıyla 675 milyon TL sermaye ile kurulmuştur.

Güçlü özsermaye ile desteklenen büyüme

Bilanço büyüklüğü ile uyumlu bir özkaynak seviyesinin sürdürülmesi amacıyla, 2017 yılında, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Ziraat Katılım’ın özsermayesini 500 milyon TL’lik öz sermaye eklemek suretiyle 1.250 milyon TL’ye yükseltmiştir. 2018 yılında gerçekleştirilen 500 milyon TL’lik yeni bir artışla Ziraat Katılım’ın özsermayesi 1.750 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Ziraat Katılım’ın aktif büyüklüğü 2018 yılında bir önceki yıla göre %55 oranında artarak 22 milyar TL’ye ulaşmış, sermaye yeterlilik rasyosu ise %12,8 olarak gerçekleşmiştir.

Ortak yatırımlar modeli

Katılım bankacılığı sektöründe ve ülkemizde bir ilki gerçekleştiren Ziraat Katılım, ithal ürünlerin milli ve yerli kaynaklarla üretilmesine, katılım bankacılığı sektörünün ihtiyaç duyduğu yeni ürünlerin geliştirilmesine ve milli ekonomiye katkı sağlamak amacıyla, Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile bir araya gelerek “FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar A.Ş.” iş birliği projesini hayata geçirmiştir.

Paylaştıkça Daha Fazlası

Ziraat Katılım, “Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesinde özetlenen katılım bankacılığı anlayışına uygun olarak, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik hedefiyle faaliyetlerine devam etmiş ve 2018 yılında 323 milyon TL kâr elde etmiştir.

80 şube, 1.042 personel

2018 yılında, yurt içinde 17 yeni şube açılışıyla toplam şube sayısı 80’e ulaşan Ziraat Katılım, alanında uzman 1.042 personeli ile faaliyetlere devam ederek müşterilerine hizmet sunmuştur.

Ziraat Bankası ile sinerjik işbirliği

Ziraat Katılım, Ziraat Bankası ile muhabirlik anlaşması çerçevesinde işbirliği içinde çalışmaktadır. Türkiye bankacılık sektörünün en yaygın hizmet ağına sahip kurumu olan Ziraat Bankası’nın şube ve ATM’leri, Ziraat Katılım müşterilerine katılım bankacılığı prensiplerine uygun ürün ve hizmetlere kolaylıkla erişim imkanı sunmaktadır.

Müşteri odaklı alternatif hizmet kanalları

Ziraat Katılım, İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılık, Çağrı Merkezi ve Ödeme Sistemleri alanlarındaki uygulamaları ile müşterilerine her kanaldan kaliteli hizmet sunmaya ve artan ölçekte katkı sağlamaya devam etmektedir.

Etkin, lider ve saygın bir katılım bankası olma yolunda, herkes için katılım bankacılığı yapmayı, katılım bankacılığını ülkenin hedeflerine paralel olarak ileriye taşımayı temel amaç edinen Ziraat Katılım, yeni başarılara imza atma kararlılığıyla yoluna devam edecektir.