2018 Faaliyet Raporu

Değerli Paydaşlarımız,

Ziraat Katılım 2018 yılını sağlıklı bir mali performans ile tamamlamıştır.

Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım bankası vizyonu doğrultusunda, hızlı büyümesini sürdürerek 2018 yılını kârlılık ve verimlilik hedefinde kaydettiği sağlıklı performans ile tamamlamıştır.

Küresel ekonomik faktörler ve jeopolitik gelişmelerin olumsuz yansımalarının yanı sıra yurt içi piyasalarda yaşanan dalgalanmaların etkilerinin hissedildiği 2018 yılında, Ziraat Katılım doğru yapılandırılmış stratejisi, esnek iş modeli ve güçlü mali yapısı ile hedeflerine ulaşmıştır.

Ziraat Katılım 2018 yılsonu itibarıyla toplam aktiflerini 2017 yılı sonuna göre %55 artırarak 22,2 milyar TL bilanço büyüklüğüne ulaşmıştır. Ziraat Katılım, müşteri memnuniyetine öncelik veren hizmet anlayışı ve verimlilik odağında yapılandırılmış iş döngüsünün başarılı icrası sonucunda, 2018 yılını 322,6 milyon TL kâr ile kapatmıştır.

2018 yılında bilançomuzda kaydettiğimiz sağlıklı büyümeyi destekleyen bir diğer gelişme, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 500 milyon TL’lik sermaye katkısı olmuştur.

Ziraat Katılım, 2018 yılında ekonominin can damarı KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına desteğini sürdürmüştür.

Reel sektöre desteğimizi güçlü bir şekilde sürdürüyoruz.

Ziraat Katılım, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini, en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerilerini sunarak cevaplamakta; bölgesinde olduğu kadar uluslararası piyasalarda da etkin bir katılım bankası olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Ziraat Katılım, 2018 yılında ekonominin can damarı KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına desteğini sürdürmüştür.

2018 yılsonu itibarıyla Ziraat Katılım’ın kullandırdığı nakdi fonlar, bir önceki yılsonuna göre %52’lik artarak 17,8 milyar TL’ye, gayri nakdi fonlar ise %68’lik büyüme ile 10,3 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Ziraat Katılım’ın Türkiye ekonomisine sağladığı toplam destek 28,1 milyar TL olurken, nakdi finansmanların bilançodaki payı %80 mertebesinde dengelenmiştir.

2018 yılsonu itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında önceki yıla göre %51 oranında artış gerçekleşmiş ve 15,1 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır.

Aktif kalitesini korumaya odaklı bir yaklaşım

Ziraat Katılım, aktif kalitesini korumayı ve geliştirmeyi öngören bir büyüme stratejisini benimsemiştir. Banka’nın tahsis ve fon kullandırım süreçleri ile erken uyarı ve risk izleme alt yapısı bu doğrultuda sürekli olarak geliştirilmektedir.

Finansman ağırlıklı büyüme ve müşteri ağırlıklı bilanço stratejisinin desteğinde, 2018 yılında kullandırılan fonlar hızlı büyümesini sürdürmüştür. Risk yönetimi politikalarının ödünsüz icra edildiği bu dönemde, takipteki alacaklar rasyosu sektör ortalamasının oldukça altında ve %1,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018 yılında Ziraat Katılım’ın sermaye yeterlilik rasyosu ise %12,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Nefes Kredisi ile KOBİ’lere güçlü destek

Ziraat Katılım, KOBİ’lerin finansmana en uygun koşullarla erişiminin sağlanmasına yönelik olarak hayata geçirilen Nefes Kredisi programında aktif olarak yer almıştır.

31 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen imza töreniyle uygulamaya giren Nefes Kredisi, TOBB’nin öncülüğünde, oda ve borsaların katkılarıyla, Hazine destekli Garanti Fonu teminatıyla ve Ziraat Katılım’ın aralarında yer aldığı altı bankanın işbirliğinde hayat bulmuştur.

Nefes 2018 projesi kapsamında KOBİ’lere 7,5 milyar TL finansman sağlanması hedeflenmiş ve 50.000 işletmenin bu fırsattan yararlanacağı öngörülmüştür. Reel sektöre yönelik olarak düşük maliyetli ve destek mahiyetinde hazırlanan Nefes Kredisinin ödeme takvimi ilk 6 ayı ödemesiz (aylık kâr oranı ödemeli) olmak üzere toplam 18 ay vadeli olarak belirlenmiştir.

Ziraat Katılım, 4 Temmuz 2018 tarihinde tamamlanan Nefes Kredisi programı kapsamında, KOBİ müşterilerine Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış hizmet ağı üzerinden finansman desteği sağlamıştır.

Sektörde bir ilk: Ortak Yatırımlar Modeli

Ziraat Katılım, kuruluş misyonu gereği, katılım bankacılığı sektörünün toplam bankacılık piyasasından aldığı payın büyütülmesine ve katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına da odaklanmaktadır. Bu doğrultuda, katılım bankacılığı prensipleri ile uyumlu alternatif çözüm ve modellerin geliştirilmesi önemli bir hedefi oluşturmaktadır.

Ziraat Katılım, 2018 yılında bir ilke imza atarak Ortak Yatırımlar Modeli’ni hayata geçirmiştir. Bu kapsamda, savunma sanayi, raylı sistemler ve otomotiv sanayi gibi mühendislik ve endüstriyel alanlarda gerek kamu gerekse özel sektöre hizmet veren Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile %50’şer oranlarda hisse ortaklığına gidilerek FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar A.Ş. kurulmuştur.

FZK’nın ana faaliyet konusu savunma sanayi, otomotiv, demiryolu sektörleri, kalıp ve fikstür gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu yerli teknolojik ve sanayi ürünlerinin ülkemiz sınırları içerisinde üretimi olacaktır.

Türkiye’de bir katılım bankası ile üretici bir firmanın sermaye ortaklığı bazında bir araya geldiği bu yapılanma, bankacılık sektörümüz açısından da bir ilke işaret etmektedir.

Yeni iştirakimiz FZK’nın ana faaliyet konusu savunma sanayi, otomotiv, demiryolu sektörleri, kalıp ve fikstür gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu yerli teknolojik ve sanayi ürünlerinin ülkemiz sınırları içerisinde üretimi olacaktır.

Milli kaynaklarımızı korumaya yönelik bir adım

Ziraat Katılım, 2018 yılında, SSTEK Savunma Teknolojileri A.Ş. ile Türkiye’de faaliyet gösteren ve teknoloji geliştirme kabiliyetine sahip küçük ve orta ölçekli yerli firmaların desteklenmesine yönelik işbirliğine gitmiştir.

Kâr-zarar ortaklığı, ortak yatırımlar veya iştirak modeli ile bağlı ortaklıklar kurulmasını öngören işbirliği çerçevesinde, özellikle yurt dışında üretilen ve yurt içinde imalat imkânları sınırlı olan savunma sanayiine yönelik faaliyetlerin milli kaynaklarla desteklenmesi hedeflemektedir.

Ziraat Katılım bu adımı, Türkiye ekonomisinin dışa bağımlılığı azaltıcı ve ülke ekonomisine net katkı üretecek önemli bir girişim olarak değerlendirmektedir.

Kamu bankaları ile Ortak ATM işbirliği

Ziraat Katılım, müşterilerine daha iyi bir hizmet deneyimi sunmak amacıyla 2018 yılında Ücretsiz Ortak ATM sistemine katılmıştır.

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılımı bir araya getiren proje kapsamında, Türkiye genelinde 15.000’e yakın ATM’den hesaptan para çekme ve yatırma işlemlerinin yanı sıra bakiye sorgulama işlemi de müşterilerimize ücretsiz sunulmaya başlanmıştır.

3,5 milyar TL’ ye ulaşan kira sertifikası ihracı

Ziraat Katılım, 2018 yılında 19 adet kira sertifikası ihracını başarıyla tamamlamıştır.

Kaynak yapısını zenginleştirme stratejisinin bir parçası olarak sermaye piyasalarında aktif rol alan Ziraat Katılım, iştirakleri Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş. ve ZKB Varlık Kiralama A.Ş. ile yerel piyasada TL cinsinden kira sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere SPK’dan 500 milyon TL, 2 milyar TL ve 4 milyar TL tutarlı üç ayrı kira sertifikası ihraç tavanı onayı almıştır. Bu çerçevede, 2018 yılında değişik tutarlı tertipler halinde, yaklaşık 3,5 milyar TL’lik ihraç gerçekleştirilmiştir.

Altına dayalı kira sertifikası ihracında yer alan ilk katılım bankası

Ziraat Katılım, altına dayalı kira sertifikası ihracında ilk kez yer alan iki bankadan biri olurken, katılım bankaları arasında bu alanda hizmet sunan ilk ve tek banka unvanını almıştır.

2018 yılında T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracının ilk etabı 2018 yılı Eylül ayında tamamlanmıştır. Aracı banka olarak görevlendirilen Ziraat Katılım ve Ziraat Bankası, kira sertifikalarını ve altın tahvillerini şubeleri aracılığı ile Türkiye genelinde yatırımcılara sunmuşlardır.

Ziraat Katılım, önümüzdeki dönemde de Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçlarına aracılık etmeye ve yatırımcılara hizmet sunmaya devam edecektir.

Dijital bankacılık alanındaki yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor.

Ziraat Katılım, 2018 yılında, müşterilerinin bankacılık işlemlerini daha hızlı ve daha yalın bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için dijital teknolojilere yatırımlarına devam etmiştir.

Müşterilerimizin E-Ticaret sitelerinde gerçek zamanlı ödeme gerçekleştirebilmeleri amacıyla Katılım Mobil üzerinden Hesaptan Ödeme (Doğrudan Ödeme) fonksiyonu kullanıma açılmıştır. 7/24 kesintisiz iletişim kurabileceği Canlı Cevap uygulaması Katılım Mobil’e eklenmiştir.

Alternatif dağıtım kanallarımızdaki ürün ve hizmet çeşitliliğimizi geliştirdiğimiz bu süreçte, müşteri memnuniyetini esas alan kurum vizyonunun desteğiyle internet bankacılığını aktif kullanan müşteri sayısında %100 oranında artış sağlanmıştır. Web kanalı üzerinden kazanılan yeni müşterilerin yine aynı mecra kanalıyla hesaplarını aktifleştirmeleri sağlanmıştır.

Ziraat Katılım, İnternet Şube, Katılım Mobil ve kurumsal web sitesini müşteri ihtiyaçları doğrultusunda, yenilikçi ve kullanıcı dostu özelliklerle geliştirmeye ve dijital kanalları çok daha aktif olarak kullanmaya kararlıdır.

Ziraat Katılım şube ağına 2018 yılı içerisinde 17 yeni şube daha eklenmiş; toplam şube sayısı 80’e ulaşmıştır.

2018 yılında, insan kaynağımızı yeni katılımlarla daha da zenginleştirdik.

Ziraat Katılım, 2018 yılında, en değerli varlığı insan kaynağını yeni katılımlarla geliştirmiştir.

Hızla büyüyen organizasyon yapımızda, şube ve genel müdürlük birimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, 218 yeni çalışma arkadaşımız aramıza katılmış, 2018 yılsonu itibarıyla personel sayımız 1.042’ye ulaşmıştır.

2018 yılında bizleri mutlu eden bir diğer gelişme şube ağımızda kaydettiğimiz büyümedir. Ziraat Katılım şube ağına 2018 yılı içerisinde 17 yeni şube daha eklenmiş; toplam şube sayısı 80’e ulaşmıştır. Yıl içinde ayrıca, farklı lokasyonlarda hizmet veren Genel Müdürlük Birimlerini bir araya toplamak ve çalışma verimliliğini artırmak amacıyla Maltepe Ek Hizmet Binasına taşınma gerçekleştirilmiştir.

TFRS-9 geçiş çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.

BDDK, Türkiye Finansal Raporlama Sistemi (TFRS) kapsamında, bankalara karşılıkların hesaplanmasına ilişkin yeni düzenlemeler getirmiştir.

Ziraat Katılım, bu doğrultudaki çalışmalarını tamamlamış ve 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yeni karşılıklar yönetmeliğine uygun karşılık hesaplamalarına yönelik muhasebe ve sistem altyapılarını hazır hale getirmiştir.

2018 yılı başarımızda katkısı olan herkese teşekkür ederiz.

Köklü kurumsal kültürümüzün yansıması olan değerlerimiz ve etik ilkelerimiz doğrultusunda, reel ekonomiye katkımızı artırmak üzere özveriyle çalışmaya devam ediyoruz.

Katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonumuza sıkıca bağlı kalarak projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı çok yönlü desteklemektir.

Daha yüksek hedeflere ulaşma kararlılığıyla bu yolda bizimle yürüyen ve başarılı performansımızda katkısı olan, çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza şahsım ve Ziraat Katılım yönetim ekibi adına teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Metin ÖZDEMİR
Genel Müdür