2017 Faaliyet Raporu
Ziraat Katılım’ın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

İç sistemler personelinin kişisel ve mesleki gelişimlerinin artırılması amacıyla dahili ve harici eğitim, konferans ve seminerlere katılımı sağlanarak uygulamaya yönelik bilgi seviyeleri devamlı olarak geliştirilmektedir.
“Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi ile 2015 yılında faaliyet geçen Ziraat Katılım, katılım bankacılığının sektörden aldığı payın yükseltilmesi stratejisine uygun olarak aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre %80 oranında artırarak 14 milyar TL’ye yükseltmiştir.

Finansman ağırlıklı bilanço yapısına sahip olan Ziraat Katılım’da nakdi kredilerin bilançodan aldığı pay %80 seviyesindedir. Bir önceki yıla göre nakdi kredilerde 5,8 milyar TL, gayrinakdi kredilerde ise 2,6 milyar TL artış sağlanmıştır. Kaliteli bir kredi portföyü bulunan Ziraat Katılım’ın takipteki krediler rasyosu %0,3 gibi oldukça düşük bir düzeydedir.

Ziraat Katılım, tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefi doğrultusunda, 2017 yılını %78 artışla 10 milyar TL toplanan cari ve katılma hesaplarıyla tamamlamış, toplanan cari ve katılma hesaplarının bilançodaki payı %70 olarak gerçekleşmiştir. Cari Hesapların toplanan fonlar içerisindeki payı %16,5 seviyesindedir.

İstikrarlı büyüme, sürdürebilir kârlılık ve verimlilik ilkesi çerçevesinde 2017 yılını 159 milyon TL kâr ile tamamlayan Banka, 2016 yıl sonunda 210 milyon TL olan net kâr payı gelirlerini 2017 yıl sonunda iki kat artırarak 443 milyon TL’ye yükseltmiştir.

Dönem kârında en büyük bölümü, kullandırılan fonlardan alınan kâr payları oluşturmaktadır. Giderlerde ise başta toplanan fonlara verilen kar payları, ardından işletme giderlerini de içeren diğer faaliyet giderleri oluşturmaktadır.