2017 Faaliyet Raporu
Yönetim Kurulu Özet Raporu

2017 yılı küresel ölçekte gelişen jeopolitik risklerin etkilerinin yer yer hissedildiği bir dönem olmuştur. Buna mukabil, dünya ekonomisindeki toparlanma öngörülen seviyenin üzerine çıkmış, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülke ekonomileri daha başarılı sayılabilecek bir yılı geride bırakmıştır.

Türkiye ekonomisi, 2017 yılını güçlü büyüme ile tamamlarken, ekonomi yönetiminin proaktif ve doğru politika yaklaşımları bankacılık sektörünün ve katılım bankacılığının başarılı bir dönemi daha tamamlamasını desteklemiştir.

İş modellerini “Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesine uygun olarak tasarlayan, finansal yönetimde ise reel sektörle birlikte büyümeyi hedefleyen Ziraat Katılım sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik ilkesi çerçevesinde 2017 yılında yoluna emin adımlarla devam etmiştir.

Ana yönetim stratejisini, finansman ağırlıklı bilanço, etkin ve çeşitlendirilmiş kaynak yapısı ve bilanço ile uyumlu özkaynağa sahip olma eksenlerinde oluşturan Ziraat Katılım’ın 2017 yılı aktif büyüklüğünü %80 artışla 14 milyar TL’ye yükselmiştir.

Ziraat Katılım 2017 yılında da reel sektörün desteklenmesi hedefine odaklanmıştır. Bu çerçevede sağlanan nakdi ve gayrinakdi fon kullandırım tutarı 17 milyar TL’ye ulaşmıştır ve bir önceki yıla göre kullandırılan fonlarda %93 oranında artış sağlamıştır.

Ülkemizde tasarruf alışkanlığının pekişmesi ve tasarruf oranının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, Devlet Katkılı Konut ve Çeyiz Hesabı ürünleri ile birlikte, tabana yaygın fon toplama stratejisi çerçevesinde toplanan fonlar %78 oranında artarak 10 milyar TL’ye ulaşmıştır.

2016 yılını 44 şube ile tamamlayan Ziraat Katılım, 2017 yılı içerisinde 19 yeni şube açılışı gerçekleştirmiş toplam şube sayısını 63’e yükseltmiştir.

Ülkemizin her noktasında müşterisine her kanaldan ulaşmayı amaç edinen Ziraat Katılım 2017 yıl sonu itibariyle 55 adet ATM üzerinden de hizmet sunmaktadır. Kurumun POS müşteri adedi ise aynı dönemde 1.277 adede ulaşmıştır.

Sektörün genç ve dinamik üyesi Ziraat Katılım sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme ilkesi ile 2017 yılını 159 milyon TL kâr ile kapatma başarısı göstermiştir.

Ziraat Katılım, finansmana dayalı bilanço yapısı, kaliteli finansman portföyü, tabana yaygın ve çeşitlendirilmiş kaynak yapısı ve deneyimli 890 personeli ile 2018 yılında gerek katılım bankacılığı gerekse Türk bankacılık sektöründen aldığı payı artırmaya devam edecektir.

Saygılarımızla,

Ziraat Katılım Yönetim Kurulu