2016 Faaliyet Raporu
Genel Müdür’ün Değerlendirmesi

Ziraat Katılım, 2016 yıl sonu itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında önceki yıla göre %349 oranında artış gerçekleştirmiş ve 5,6 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır.

Osman ARSLAN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Değerli Paydaşlarımız,

2016 yılında, ülkemiz gibi Ziraat Katılım da önemli başarılara imza attı.
Kamu sermayeli ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım’ın, kuruluşunun birinci yıldönümünü kutladığı 2016 yılını başarıyla tamamlamanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz.

Coğrafyamızdaki jeopolitik gelişmeler, dünya ekonomisindeki dalgalanmalar ve ülkemizde yaşanan olağanüstü durumlar nedeniyle zorlu geçen 2016 yılında, ülkemiz gibi Ziraat Katılım da önemli başarılara imza atmıştır. Aktif toplamımız 2016 yılında, önceki yıla göre üç kat artarak 8 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır.

8 milyar TL toplam aktifler (2016 yıl sonu)

Ülke ekonomisine artan oranda finansal destek sağladık.
Ziraat Katılım, yalnızca müşteri ve hissedarları için değil tüm paydaşları ve toplum için değer üretme hedefi doğrultusunda, 2016 yılında reel sektörün finansmanına ağırlık vererek hızlı bir büyüme kaydetmiştir. Nakdi finansmanda 5,5 milyar TL’ye ulaşarak %229 oranında, gayri nakdi finansmanda ise 3,5 milyar TL’ye ulaşarak %778 oranında büyüme gerçekleştirmiş ve reel sektöre toplamda 9 milyar TL seviyesinde finansman desteği sağlanmıştır. Vadesi gelip kapanan tutarları da dikkate aldığımızda ülkemiz ekonomisine sağladığımız finansal destek 12 milyar TL seviyesine ulaşmaktadır.

Ziraat Katılım, bilançosundaki %70’lik nakdi finansman payıyla reel sektör başta olmak üzere Türk ekonomisine desteğini sürdürecektir. Finansman ağırlıklı büyüme ve müşteri ağırlıklı bilanço stratejimize rağmen, takipteki alacaklar rasyomuz %0,2 seviyesindeki oranla sektör ortalamasının oldukça altındadır.

2016 yıl sonu itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında önceki yıla göre %349 oranında artış gerçekleştirmiş ve 5,6 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır. Kaynak çeşitliliğinin artırılması ve genişletilmesi çerçevesinde yurt içi ve yurt dışı bankalardan fon sağlanmış, bu kapsamda 155 milyon ABD doları tutarındaki ilk murabaha sendikasyonumuz, uluslararası bankaların katılımıyla başarıyla tamamlanmıştır. Ayrıca, bu yıl içerisinde kurduğumuz Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş. aracılığıyla 100 milyon TL tutarındaki ilk sukuk ihracımız gerçekleştirilerek itfa tarihlerinde üç kez yenilenmiştir.

9 milyar TL reel sektöre destek (2016 yıl sonu)

İlk yılımızda kâra geçmeyi başardık.
Müşteri memnuniyetine öncelik veren anlayışımız ile sürdürülebilirlik ve verimlilik çerçevesinde sunduğumuz hizmetlerin bir sonucu olarak; devam eden kuruluş ve büyüme yatırımlarına rağmen ilk yılımızda kâra geçmeyi başardık ve 2016 yılını 30,7 milyon TL net dönem kârı ile tamamladık.

Ziraat Katılım’ın genel müşteri portföyüne baktığımızda, büyük bölümünün konvansiyonel bankalarla da çalışmakta olan müşterilerden oluştuğunu ve katılım bankacılığı ürünlerini Ziraat Katılım aracılığıyla aktif olarak kullanmaya başladıklarını görmekteyiz. Bu durum, katılım bankacılığını büyütmek ve toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak hedefimizde başarılı olduğumuzu göstermektedir.

Katılım bankalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla yeni ürün geliştirme çalışmalarımız devam etmekle birlikte, 2016 yılında ilk kâr-zarar ortaklığı projemizi hayata geçirdik. Dünya Bankası kaynaklı fon kullanımıyla KOBİ’lerimize uygun maliyetli finansman erişimi sağladık.

Coğrafi yaygınlığımızı daha da genişlettik.
Müşteri odaklı hizmet veren şubelerimize 2016 yılı içerisinde 22 şube daha ekleyerek milli gelirin %70’inden fazlasının temsil edildiği 44 şubeye ulaşıp, coğrafi yaygınlığımızı daha da genişlettik. Web ve mobil uygulamalar üzerinden Ziraat Katılım’a ulaşma imkanı veren uygulamalarımızı hizmete sunarak erişilebilirliğimizi artırdık. Ayrıca, Ziraat Bankası ile muhabirlik anlaşmamız çerçevesinde, müşterilerimize tüm Ziraat Bankası şubelerinden ve ATM’lerinden Ziraat Katılım’a ulaşabilme imkânı tanıdık.

%70 bilançoda nakdi finansman payı (2016 yıl sonu)

Ülkemizin ilk kamu katılım bankası olarak kısa sürede bu önemli gelişmeleri gerçekleştirmenin gururu ile 2016 yılını tamamlamış bulunuyoruz.
Lider ve saygın bir katılım bankası olma doğrultusunda;

  • Faizsiz finans prensipleri çerçevesinde reel sektöre ve ekonomiye katkı sağlamaya,
  • Ziraat Finans Grubu’ndan aldığımız güç ve sinerjiyle; hep birlikte büyümeyi hedefleyen vizyoner katılım bankası olarak, katılım bankacılığının sektörden aldığı payı artırmaya,
  • Paylaştıkça daha fazlası ilkemizle tüm paydaşlarımız için değer üretmeye

devam edeceğiz.

Geleceğe doğru emin adımlarla ilerlerken, desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz hissedarlarımıza, müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ederim.

Osman ARSLAN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür