2021 FAALİYET RAPORU
GENEL MÜDÜR’ÜN DEĞERLENDİRMESİ

ZİRAAT KATILIM, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VE MÜŞTERİ ODAKLILIK STRATEJİLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA, 2021 YILINDA KULLANDIRILAN FONLAR HIZLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜR.

Metin ÖZDEMİR

Genel Müdür

Değerli Paydaşlarımız,

ZİRAAT KATILIM, SEKTÖRÜN ÖNCÜ KATILIM FİNANS KURUMU VİZYONU DOĞRULTUSUNDA, HIZLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜREREK 2021 YILINI KÂRLILIK VE VERİMLİLİK HEDEFİNDE KAYDETTİĞİ SAĞLIKLI BÜYÜME PERFORMANSI İLE TAMAMLAMIŞTIR.

Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım finans kurumu vizyonu doğrultusunda, hızlı büyümesini sürdürerek 2021 yılını kârlılık ve verimlilik hedefinde kaydettiği sağlıklı büyüme performansı ile tamamlamıştır.

Ziraat Katılım 2021 yıl sonu itibarıyla toplam aktiflerini 2020 yıl sonuna göre %63 artırarak 98,3 milyar TL bilanço büyüklüğüne ulaşmıştır. Ziraat Katılım, müşteri memnuniyetine öncelik veren hizmet anlayışı ve verimlilik odağında yapılandırılmış iş döngüsünün başarılı icrası sonucunda, 2021 yılını 559 milyon TL kâr ile tamamlamıştır.

Reel sektöre desteğimiz güçlenerek sürüyor.

Ziraat Katılım, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini, en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerilerini sunarak cevaplamaktadır. Banka, bölgesinde olduğu kadar uluslararası piyasalarda da etkin bir katılım finans kurumu olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Ziraat Katılım, 2021 yılında KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına desteğini sürdürmüştür. 2021 yıl sonu itibarıyla Ziraat Katılım’ın kullandırdığı nakdi fonlar, bir önceki yıl sonuna göre %58 artarak 66,4 milyar TL’ye, gayri nakdi fonlar ise %86 büyüme ile 29,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Başarılı ve etkin fonlama faaliyetlerinin sonucunda Ziraat Katılım’ın Türkiye ekonomisine sağladığı toplam destek 96 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

2021 yıl sonu itibarıyla toplanan fonlar önceki yıla göre %68 oranında artarak 78 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır.

Aktif kalitemizi korumaya büyük önem veriyoruz.

Ziraat Katılım, aktif kalitesini korumayı ve geliştirmeyi öngören bir büyüme stratejisini benimsemiştir. Banka’nın tahsis ve fon kullandırım süreçleri ile erken uyarı ve risk izleme alt yapısı bu doğrultuda sürekli olarak geliştirilmektedir.

Sürdürülebilir büyüme ve müşteri odaklılık stratejilerimiz doğrultusunda, 2021 yılında kullandırılan fonlar hızlı büyümesini sürdürmüştür. Risk yönetimi politikalarının ödünsüz icra edildiği bu dönemde, takipteki alacaklar rasyosu sektör ortalamasının oldukça altında kalarak %2,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2021 yılında Ziraat Katılım’ın sermaye yeterlilik rasyosu ise %14,02 olarak gerçekleşmiştir.

ZİRAAT KATILIM, 2021 YIL SONU İTİBARIYLA TOPLAM AKTİFLERİNİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %63 ORANINDA ARTIRARAK 98,3 MİLYAR TL’LİK BİLANÇO BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞMIŞTIR.

Kira sertifikası ihraç hacmimiz 36,9 milyar TL’ye ulaştı.

Ziraat Katılım, 2021 yılında toplamda 11,6 milyar TL’ye ulaşan 28 adet kira sertifikası ihracını başarıyla tamamlamıştır. Kaynak yapısını zenginleştirme stratejisinin bir parçası olarak sermaye piyasalarında aktif rol alan Ziraat Katılım, iştirakleri Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş. ve ZKB Varlık Kiralama A.Ş. ile yerel piyasada Türk lirası cinsinden kira sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere SPK’dan 1 milyar TL, 12 milyar TL ve 15 milyar TL’lik kira sertifikası ihraç tavanları onayı almıştır. Bu çerçevede, Bankamız kurulduğu tarihten 2021 yıl sonuna kadar değişik tutarlı tertipler halinde 36,9 milyar TL’lik ihraç gerçekleştirmiştir.

“Elibol Hesabı”: mevduat ürün gamımızın yeni üyesi

Ziraat Katılım, müşterilerine sunduğu ürün gamını çeşitlendirme çalışmalarına başarıyla devam etmiştir. Bu kapsamda tasarlanan Elibol Hesap, 10 Aralık 2021 tarihinde şubelerimiz üzerinden müşterilerimize sunulmuştur.

Ziraat Katılım Elibol Hesap; iki ürünün bir arada sunulduğu bir hesap türüdür. Müşteri adına açılmış olan özel cari hesapta bulunan yatırım tutarının bir kısmı Banka tarafından müşteri adına açılan kâr zarar ortaklığı sözleşmesine dayalı katılma hesabında değerlendirilmekte; diğer kısmı, Banka tarafından kira sertifikalarının geri alım vaadiyle satılması, müşteri tarafından da Kira Sertifikalarının Banka’dan geri satım vaadiyle alınması işleminde nemalandırılmaktadır.

Türk parasının değerine katkı sunan ürünler

Ziraat Katılım, 23 Aralık 2021 tarihinden itibaren müşterilerine Kur Korumalı TL katılma hesabı ürününü sunmaya başlamıştır. Ek olarak altın fonuna sahip müşterilerimiz talep etmeleri halinde, altından TL ye dönüş yaparak Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabından faydalanabilmektedir. Bankamız, şubelerinde ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini fonu bulunan müşterilerimizde TL ye dönerek Kur Korumalı TL Katılma Hesabı açabilmektedir.

Bu yeni ürünlerimiz ile müşterilerimiz kur artışından etkilenmeden fonlarını TL hesaplarda tutabilecekleri gibi Türk parasının değerinin korunmasında da önemli rol oynayacaklardır.

Nefes 2021 Destek Finansmanı

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Ziraat Katılım arasında salgın koşullarının işletmeler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve yatırımları desteklemek amacıyla destek paketleri kapsamında protokoller imzalanmış ve yararlanıcıların kullanımına sunulmuştur. Diğer taraftan, KOBİ’lere özel uygun koşullarda finansman ve kefalet desteği sunmanın yanında üretim ve istihdamı artırarak ülke ekonomisine katkının devamı amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile “Nefes 2021 Destek Finansmanı” protokolü hayata geçirilmiştir.

İlave İstihdam Destek Paketi ile istihdama katkı

Salgının nakit akışları üzerindeki olumsuz etkisini azaltarak ilave istihdam sağlamayı ve bu kapsamda artırdığı istihdam sayısını korumayı taahhüt eden KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere; finansman ihtiyaçlarının uygun şartlarla karşılanması ve kâr desteği sunulması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, KGF, SGK, İŞKUR ile Ziraat Katılım arasında protokol imzalanmıştır. Bu kapsamda, Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı “İlave İstihdam Destek Paketi” hazırlanmış ve müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi ile imalat sektörüne destek

2021’de imalat sanayi yatırımlarına yönelik olarak düzenlenen yatırım teşvik belgelerine sahip işletmelere, salgının sektör üzerindeki olumsuz etkisini azaltarak üretim ve istihdam kapasitelerini artıracak yatırımların finanse edilmesi amacıyla Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı “İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi” hazırlanmıştır.

Selden etkilenen bölgelere finansman desteği

KOSGEB ile Banka arasında, doğal afet bölgelerinde yaşanan olumsuz durumun işletmeler üzerindeki etkisini azaltmak ve yerli üretime yönelik yatırımları teşvik etmek amacıyla protokoller imzalanmış, destek paketleri yararlanıcıların kullanımına açılmıştır.

Temmuz ayında Düzce, Rize ve Artvin illerinde meydana gelen sel felaketlerinden etkilenen ve KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde yer alan işletmelere, uygun koşullarda finansal destek sağlamak amacıyla KOSGEB tarafından ilan edilen “Artvin, Düzce ve Rize İlleri Acil Destek Finansmanı” programına dâhil olunmuştur.

Ağustos ayında ise ülkemizin Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde ve Van’ın çeşitli ilçelerinde meydana gelen sel felaketlerinden etkilenen işletmelere uygun koşullarda finansal destek sağlamak üzere KOSGEB ile Bankamız arasında “Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi İlleri ile Van İlinde Sel Felaketi Meydana Gelen İlçeler Acil Destek Finansmanı Protokolü” imzalanmıştır.

Daha güvenli evlerde yaşam için

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bankamız arasında 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” Kapsamında Kâr Payı Desteğine İlişkin protokol imzalanmıştır. Hak sahiplerinin daha güvenli evlerde yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla, yapım, güçlendirme veya edinme amacıyla hazırlanan “Kentsel Dönüşüm Finansmanı” ürünleri halkımızın kullanımına sunulmuştur.

Vadeli İhracat finansmanı ürünü ile ihracata ivme

Vadeli akreditif yoluyla ödemelerini alan ihracatçı müşterilerimizin akreditif vadesini beklemeden alacaklarını bankamızdan peşin tahsil etmesini sağlayan “Vadeli İhracat Finansmanı” yeni finansman ürünümüz müşterilerimizin kullanımına sunulmuştur. Bu sayede ihracatçılarımızın vadeli satış imkânlarının arttırılması suretiyle uluslararası piyasalardaki rekabet şanslarını genişletmeleri, alacaklarını ticari ve politik risklerden arındırarak yeni ve hedef pazarlara açılmaları, sevkiyat sonrası finansman imkânlarına erişmelerine destek olunmuştur.

Bilgi sistemleri değer önerimiz daha da güçlü

Bilgi sistemleri faaliyetlerimiz kapsamında; FAST ile farklı bir bankadaki hesaba IBAN veya kolay adres ile para transferi işlemi yapılabilmesi sağlanmıştır.

Açık kaynak kodlu sistemlere geçiş kapsamında Pardus işletim sistemine geçiş tüm şubeler için tamamlanmıştır.

Ziraat Katılım, TOKİ ile sağladığı entegrasyon ile sosyal konut projelerinde müşterilere hizmet sunabilen ilk katılım bankası olmuştur. Kaydi altın transfer sisteminin kurulması ile anlık olarak altın transferi yapılabilmesi de sağlanmıştır.

Takip hesaplarında yabancı para riski olan müşterilerimize ödeme kolaylığı ve kur zararından etkilenmemesi için tüm borcunu Türk lirası olarak yapılandırma imkânı sunulmuştur.

İnternet Bankacılığı üzerinden “Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi” yapılandırma süreci müşterilere sunulmuştur.

Vadeli İhracat Finansmanı projesi tamamlanarak müşteriye sunulan ürün çeşitliliği artırılmıştır. Mesafeli müşteri edinimi projesi tamamlanarak şubeye gelmeden müşteri olunabilecek teknolojik altyapı oluşturulmuştur.

Dijital bankacılıkta önemli yenilikler

Dijital Belge Onay altyapısının tamamlanması ile müşterilerin bir veya birden çok belge/dokümana Ziraat Katılım şubelerini ziyaret etmeden, İnternet Şube ve Katılım Mobil üzerinden onay vermesi sağlanmıştır.

Sigorta İşlemleri dijital kanallarda müşteri kullanımına açılmış; teklif alma, teklif izleme ve poliçe izleme gibi işlemlerin yapılabilmesi sağlanmıştır. Öncelikli olarak Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), Zorunlu Trafik Sigortası, Kasko Sigorta işlemleri kullanıma açılmıştır.

Üye iş yerlerimize, İnternet Şube ve Katılım Mobil’de üye iş yeri işlemleri sekmesinden ekstrelerini görüntüleyebilmelerine imkân tanınmıştır.

Dijital Talimat İşlemleri özelliği ile müşterilerimizin şubelerimize gitmelerine gerek kalmadan talimatlarını Katılım Mobil üzerinden gönderebilmeleri sağlanmıştır. Bu kapsamda öncelikli olarak Dijital EFT Talimatı, Dış Ticaret İşlem Talimatları yapılabilmektedir. İlerleyen dönemlerde, diğer talimatların da Katılım Mobil üzerinden yapılmasını sağlayacak çalışmalarımız devam edecektir.

Merkezi Bankacılık Şubesi 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren görüntülü görüşme ile hesap açmaya başlamıştır. Katılım Mobil, dijital müşteri deneyimini en iyi şekilde sunmak amacıyla, tasarım ve deneyim olarak yenilenerek müşterilerimizin hizmetine sunulmuştur. Bankamız, Dijital kanallarına yaptığı teknoloji yatırımlarını 2022 yılında da başarıyla sürdürmeyi hedeflemektedir.

Yeni katılımlarla güçlenen insan kaynağımız

Ziraat Katılım, en değerli varlığı insan kaynağını, yeni katılımlarla geliştirmiştir.

Banka’nın hızla büyüyen organizasyon yapısında, şube ve genel müdürlük birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, 334 yeni çalışma arkadaşı aramıza katılmıştır. 2021 yıl sonu itibarıyla Ziraat Katılım personel sayısı 1.529’a ulaşmıştır.

Ziraat Katılım şube ağına 2021 yılında 16 yeni şube eklenmiş; toplam şube sayısı 121’e ulaşmıştır.

2021 yılı başarımızda katkısı olan herkese teşekkür ederiz.

2022 yılında reel ekonomiye katkımızı geliştirmek üzere özveriyle çalışmaya devam edeceğiz. Köklü kurumsal kültürümüz, değerlerimiz ve bağlı olduğumuz etik ilkeler bu hedefimize yolculuğumuzda bize ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sağlayacaktır.

Katılım bankacılığını geniş kitlelere ulaştırma misyonumuza bağlı kalarak, projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek, sürdürülebilir kalkınmayı ve insanımızın refah ve geleceğini çok yönlü desteklemektir.

Hedeflerimizin yüksek olduğunu biliyoruz. Bu hedeflere ulaşma kararlılığımızda paydaşlarımızın katkısı ve kesintisiz desteği son derece önemlidir.

2021 yılı performansımıza katkısı olan herkese şahsım ve Ziraat Katılım yönetim ekibi adına teşekkür ederim.