2015 Faaliyet Raporu
Yönetim Kurulu Özet Raporu

Ziraat Katılım “Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi ile 2015 yılında faaliyete geçen ilk kamu sermayeli katılım bankası olmanın yanında sadece Türkiye’de değil bölgesinde katılım bankacılığına güç veren, sürekli değer üreterek lider bir katılım bankası olmayı hedeflemiştir. Sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik ilkelerini benimseyerek amaçlarına ve hedeflerine adım adım ilerlemektedir.

7 ay gibi kısa bir süre içerisinde temel bankacılık ile operasyonel altyapısını tamamlayarak, Mayıs 2015 sonunda müşteri kabul etmeye başlamıştır.

Ziraat Katılım, portföyünde her kesimden müşteri olmasını ve katılım bankacılığının iyi ve doğru anlatılmasını ilke edinmiştir. Reel ekonomi ile birlikte üretimin desteklenmesi temelleri üzerinde inşa edilen bir sistemi, uzun vadede kâr/zarar ortaklığına dayalı olarak reel sektörle paylaşmayı ve birlikte büyüyen bir katılım bankası olmayı hedeflemektedir.

Ziraat Katılım rekabetçi ve yenilikçi yapısıyla sektörün daha etkin ve verimli çalışmasına katkı sağlayacaktır. Bankacılık sektörü zor bir yılı geride bırakmıştır. Bu zor ve olumsuz ortama rağmen, Ziraat Katılım güçlü duruşuyla bu zorlukları bertaraf etmiş, “Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi ile 6 aylık kısa bir süreçte 22 şubesi ile sektördeki payını gün geçtikçe artırmıştır. Şube sayısındaki artışla birlikte fon girişi de artmaya başlamıştır.

2016 yılında 50 şube ile GSYH’nin %80’inin temsil edildiği bölgelere ulaşılacaktır. 2015 yılsonunda 2.177 milyon TL aktif büyüklüğe ulaşan Ziraat Katılım, bu kategoride kısa bir süre zarfında birçok bankanın önüne geçmiştir. Aktifinin %78’lik bölümü kullandırılan fonlardan oluşarak reel sektörle birlikte büyümeyi hedef edinen Ziraat Katılım; kredi değerlendirme, tahsis ve yönetimi ve risk iştahını kurumsal olacak şekilde tesis etmiştir.

Müşterilerine her kanaldan etkin bankacılık hizmeti vermek hedefi ile şube ve şube dışı tüm kanallarda hizmet verilmesine yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürdürülmüştür. Yılsonu itibarıyla ATM sayısı 25 adede ulaşmıştır. 2015 yılı içerisinde üye işyeri anlaşmaları yapılarak POS tahsisi gerçekleştirilmiştir.

2015 yılında özkaynakların toplam pasif içinde payı %31 ile 665 milyon TL olup sermaye yeterlilik oranı %47 olarak gerçekleşmiştir. Kısa süre önce kurulmasına rağmen kaynak çeşitliliğinin sağlanmasında mesafe alınmıştır.

Toplanan cari ve katılma hesapları toplam pasif içerisinde %58’lik orana sahiptir. Cari hesapların, katılma hesaplarına oranı 2015 yılsonu itibarıyla %14 düzeyindedir. Yurt içi ve yurt dışı finans kuruluşlarından yılsonu itibarıyla 164 milyon TL fon sağlanmıştır.

Ziraat Katılım, Ziraat Finans Grubu sinerjisi ve 152 yıllık Ziraat markasının gücü ile bölgesinde ve küresel ölçekte büyük hedefleri olan yeni Türkiye’nin inşasına katkıda bulunarak; “Paylaştıkça Daha Fazlası” ilkesi çerçevesinde ülkemize hizmet vererek yoluna devam edecektir.

2016 yılının önemli hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak başarılar ve gelişmeler doğrultusunda tamamladığımız bir yıl olacağını umuyoruz.

Bu yolda bizden desteğini esirgemeyen hissedarlarımıza, müşterilerimize ve çalışanlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.

 

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Başkanı

Osman ARSLAN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür