2015 Faaliyet Raporu
Genel Müdür’ün Değerlendirmesi

Katılım bankacılığı prensiplerinin, etik değerlerin ve sosyal sorumluluğumuzun bilincinde hareket ederken, dünya standartlarında sürdürülebilir kârlılık ve verimlilikle faaliyet göstermeye odaklıyız.

Osman ARSLAN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Değerli paydaşlarımız,

Ziraat Finans Grubunun en yeni üyesiyiz.
Türkiye’nin kamu sermayeli ilk katılım bankası olarak hizmet yarışına başlamış olmanın, heyecan ve gururunu yaşıyoruz.

Ziraat Bankası’nın önderliğinde faaliyet gösteren Ziraat Finans Grubu’nun en yeni üyesiyiz.

Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürdürülebilir bir gelişme ve büyüme sürecine girmiş bulunan katılım bankacılığına, Ziraat imzasını atmak için yola çıkmış bulunuyoruz.

Ziraat Finans Grubu’nun bir üyesi olarak paylaştığımız, 152 yıllık bankacılık geleneğini ve mirasını, katılım bankacılığı prensiplerine tam uyumlu ürün ve hizmetlerimizi Türkiye’nin dört bir yanındaki hedef kitlemize sunmak adına etkin ve doğru bir yaklaşımla kullanmaya başlamış bulunuyoruz.

Temel hedefimiz lider ve saygın bir katılım bankası olmaktır.
Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini anlayarak, onlara en doğru kanaldan en uygun çözüm ve değer önerilerini sunmak temel hedefimizdir.

Katılım bankacılığı prensiplerinin, etik değerlerin ve sosyal sorumluluğumuzun bilincinde hareket ederken, dünya standartlarında sürdürülebilir kârlılık ve verimlilikle faaliyet göstermeye odaklıyız.

Tüm dağıtım kanallarımızda müşterilerimize en iyi hizmet deneyimini yaşatarak, memnuniyetlerini sürekli yükseltmek ve finansal erişimi toplum ölçeğinde kolaylaştıran bir katılım bankası olmak, misyonumuzun diğer bir vazgeçilemez unsurunu oluşturmaktadır.

Ziraat Katılım, üyesi olduğu Grubun lider ve önder kimliğine yaraşır bir şekilde, sadece Türkiye’de değil, bölgesinde de katılım bankacılığına güç veren, sürekli değer üreten, paylaştıkça daha fazlasını sunan, evrensel, saygın ve lider bir katılım bankası olmayı hedeflemektedir.

Faaliyetlerimizi, taşıdığımız bu büyük sorumluluğa uygun olarak yürüttüğümüz sürece, paydaşlarımız için artan miktarda kalıcı değer üretecek ve katılım bankacılığının Türk bankacılık endüstrisindeki payını da çok daha yukarılara taşıyor olacağız.

Birinci faaliyet yılımızda elde ettiğimiz kazanımlar bizi heyecanlandırıyor.
Ziraat Katılım 2015 yılını 2.177 milyon TL aktif büyüklüğü ile tamamlamıştır. Ulaştığımız bu büyüklük, bizi ilk faaliyet yılımızda, bankacılık sektöründeki birçok oyuncunun önünde konumlandırmıştır.

2015 yılında özkaynaklarımızın toplamı 665 milyon TL olurken, özkaynaklarımızın toplam pasif içinde payı %31 ve SYR %47 olarak gerçekleşmiştir. Toplanan cari ve katılma hesaplarının toplamı pasif içerisinde %58’lik bir orana sahip olurken, cari hesapların katılma hesaplarına oranı 2015 yılsonu itibarıyla %14 düzeyindedir.

Kaynak tabanımızı çeşitlendirme hedefimiz kapsamında Ziraat Katılım, 2015 yılında yurt içi ve yurt dışı bankalardan 164 milyon TL fon sağlamıştır.

29 Mayıs 2015 tarihinde faaliyete geçtikten sonraki en temel hedeflerimizden biri, kurumsal stratejimize uygun olarak, hızlı bir şubeleşme sürecine girmek olmuştur. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Ziraat Katılım sektöre adım attığı günden bu yana 9’u İstanbul’da ve 4’ü Ankara’da olmak üzere 10 ilde toplam 22 şubeyi faaliyete geçirmiştir.
Bu kapsamda vurgulanması gereken bir diğer konu, şube sayımızın artmasıyla birlikte fon toplama ve kullandırım hacmimizde sağladığımız düzenli artıştır.

İlk yılımızda ulaştığımız hacimler, şubeleşme konusundaki stratejimizin doğruluğunu işaret ettiği gibi, katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerine olan talebin ne denli güçlü olduğunu da ortaya koymaktadır.

Şubeleşme eksenindeki hedefimiz, 2016 yılı sonuna kadar 50 şubeye ulaşmaktır. Bu yılın sonuna kadar açılacak yeni şubelerimiz ile hem bireysel hem de kurumsal segmentteki müşterilerin ihtiyaçlarına katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda hizmet sunmaya devam edeceğiz.

Bu eksende belirtilmesi gereken önemli bir diğer konu, 2016 yılında açmayı hedeflediğimiz yeni şubelerimizle beraber, Ziraat Katılım GSYH’nin %80’nin temsil edildiği bölgelere ulaşmış olacaktır.

Çoklu kanal stratejimizle fark oluşturma kararlılığındayız.
Ziraat Katılım, hızlı büyüme hedefleriyle sektöre sunduğu finansal katkıların yanı sıra en yeni teknoloji ve altyapı sistemleri üzerinden hizmet vermektedir.

İşlemlerimizi, faaliyete geçtiğimiz gün devreye aldığımız ve dijital bankacılığa ilk adımımızı teşkil eden İnternet Şubemiz üzerinden de müşterilerimize sunmuş bulunuyoruz.
Dijital bankacılığı, sürekli geliştireceğimiz bir büyüme alanı ve temel bir dağıtım kanalı olarak görüyoruz. Ziraat Katılım, dijital bankacılık alanında hayata geçireceği yeni projelerle ürün çeşitliliğini ve hizmet etkinliğini artırmayı ve bu alanda da fark oluşturmayı ana hedefleri arasında görmektedir. Bu kapsamda, 2016 yılında müşterilerimizin bankacılık işlemlerini daha güvenli ve daha hızlı şekilde yapabilmelerine olanak sağlayacak olan mobil bankacılık uygulamamızı devreye almayı planlıyoruz.

Sürdürülebilir kârlılık, sürdürülebilir gelecek…
Sürdürülebilir kârlılık kavramına önem veren Ziraat Katılım, ülke değerlerine ve geleceğine yönelik stratejik yatırımlarda yer almanın öneminin bilinciyle hareket etmektedir.

Ziraat Katılım sürdürülebilir bir geleceğe katkı için; istihdam artırıcı, ekonomik büyümeyi destekleyen uygun ve doğru yatırım projelerinin finansmanını gerçekleştirmenin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen uluslararası bir finans merkezine dönüşmesi ve küresel fonların artan miktarda ülkemize yönlendirilmesi adına da çalışmalar yürütmektedir.

7’den 70’e her kesimden müşterinin beklenti ve taleplerine yönelik çözüm üretirken, yeni müşteri kazanımıyla daha geniş bir tabana finansal destek sunmak için çalışıyoruz. Faizsiz bankacılığın dinamiklerini reel kesimin beklentileriyle çözüme kavuşturan katılım bankası olarak, müşteri odaklı faaliyetlerimizin hem reel sektörün hem de katılım bankacılığının gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Ziraat Katılım yalnızca müşterileri ve hissedarları için değil, tüm paydaşları ve toplum için değer üretme nihai hedefiyle faaliyetlerine yoğunlaşmaktadır.

Üst yönetim ekibimizle birlikte toplam sayısı 458’e ulaşan insan kaynağımız, Ziraat kültürünü katılım bankacılığı sektöründe de başarıyla temsil etmek ve katılım bankacılığı geleneğini daha da güçlü temellerde yükseklere taşımak için inançla ve şevkle çalışmaktadır.

Ziraat Katılım, 2016 yılında da hep birlikte büyümeyi hedefleyen vizyoner bir katılım bankası olarak faaliyetlerine devam edecektir.

İlk faaliyet yılımızda ürettiğimiz değere katkısı olan herkese teşekkür eder, tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunarız.

Osman ARSLAN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür